puberzweet hormoonzweet puberzweet hormoonzweet

Puberzweet: over tieners en hun zweetluchtjes

De puberteit is een enerverende, vervelende, ingewikkelde, spannende en verplettende periode in het leven van je tiener. Alles verandert, lichaamsdelen evolueren, haar groeit op nieuwe plaatsen en hormonen staan op standje overactief. Hallo puberzweet, ook wel hormoonzweet. Hoewel zweten in de puberteit normaal is voor pubers, jongens en meisjes, is het één van die veranderingen waar niet genoeg over gesproken wordt. En dus gaan wij het er maar eens over hebben in dit artikel.

Zwetende tieners

Zwetende tieners is een veelvoorkomend probleem dat vaak geassocieerd wordt met de puberteit. Tijdens deze periode gaat het lichaam door veel veranderingen, waaronder een toename van hormonen en een groeiende lichaamsgrootte. Dit kan leiden tot een verhoogde zweetproductie, vooral in de oksels en op de handen en voeten.

Hoewel het normaal is dat tieners meer zweten, kan het soms ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier overactief is, kan bijvoorbeeld leiden tot verhoogde zweetproductie. Daarnaast kan zweten ook een symptoom zijn van angststoornissen of diabetes.

Maar laten we er in dit geval vanuit gaan dat het gewoon zwetende tieners zijn. Want over het algemeen is zweten een normaal onderdeel van de puberteit.

Hormoonzweet

Het wordt ook wel hormoonzweet genoemd. Hormoonzweet is een soort van zweet dat wordt veroorzaakt door veranderingen in hormonen, wat dus vaak tijdens de puberteit of menopauze voorkomt. Het kan een sterke en onaangename geur hebben en kan meer voorkomen in bepaalde gebieden van het lichaam, zoals de oksels, borst en rug.

Hormonen zoals estrogenen en progesteron kunnen hormoonzweet veroorzaken. Veranderingen in deze hormonen, kunnen leiden tot verstoringen in de regulatie van het lichaamstemperatuur en dus leiden tot overmatig zweten. Andere hormonen zoals testosteron kan ook bijdragen aan hormoonzweet. Bij mannen kan een overmaat aan testosteron leiden tot verhoogde zweetproductie.

Puberzweet, deodorant voor een kind van 10 – 11 – 12 jaar

Een veelgestelde vraag is vanaf welke leeftijd je kunt beginnen met deodorant. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het aanleren van het gebruiken van deodorant bij een kind, een proces is. Het gebruiken van deodorant moet een gewoonte worden, maar deze gewoonte zit er niet van de één op de andere dag er zomaar in. Net zoals je je kind ooit hebt leren tandenpoetsen, leer je je kind met tijd en geduld deodorant te gebruiken. Wanneer je kind een jaar of 10 – 11 – 12 is, kun je zeker beginnen met het aanleren van het gebruik van deodorant.

puberzweet hormonen

Wat te doen tegen zweten bij een tiener?

Naast het gebruik van deodorant zijn ook nog andere dingen die een tiener kan doen om zweten te verminderen.

  1. Houdt de huid schoon en droog: regelmatig douchen en het vervangen van ondergoed en sokken kan helpen om geuren te voorkomen en de huid droog te houden.
  2. Verschoon regelmatig je kleding, ondergoed en sokken. Oude zweetluchtjes stinken nog erger.
  3. Gebruik antiperspirant: antiperspiranten kunnen worden gebruikt om de hoeveelheid zweet te verminderen. Er zijn ook antiperspiranten beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor de oksels of de handen en voeten.
  4. Draag luchtige kleding: kleding gemaakt van ademende materialen, zoals katoen, kan helpen om het lichaam koel te houden en zweet te verminderen.
  5. Vermijd warmte: probeer om te vermijden om in warme ruimtes of in de zon te zijn wanneer het warm is.
  6. Oefen regelmatig: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te koelen.
  7. Zorg voor een gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl, inclusief een gezonde voeding en voldoende slaap, kan helpen om het lichaam in balans te houden en het hormoonzweet te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *