waarom zijn pubers respectloos waarom zijn pubers respectloos

Waarom zijn pubers toch zo respectloos!?

Pubers… Het begint met die fase waarin meegaande kinderen transformeren in respectloze, oogrollende meesters van het zuchten. Alsof ze opeens bezeten zijn door de geest van een oververmoeide bibliothecaris, klaar om “Sssht!” te fluisteren bij elke poging tot communicatie. Waarom kunnen pubers toch zo respectloos zijn!?

De oorsprong van onverschilligheid

Eerst moet je begrijpen waar deze houding vandaan komt. Pubers bevinden zich in een bijzondere fase van hun leven, een soort emotionele achtbaan waar ze zelf nog geen handleiding voor hebben gevonden. Ze zijn als katapulten: geladen met energie, klaar om af te vuren, maar nog steeds aan het uitzoeken in welke richting. Hun brein, nog in ontwikkeling, maakt overuren om alle nieuwe informatie te verwerken. Beginnende puber symptomen vallen niet mee! En ja, soms wordt het respect daarin een beetje verloren.

Oogrollen

Het begint allemaal met de subtiele kunst van het oogrollen. Een vaardigheid waarvan ik sterk vermoed dat pubers deze in het geheim perfectioneren voor de spiegel. Het is hun manier om te communiceren dat je, ondanks je decennia aan levenservaring, absoluut niets weet.

Maar-dan-ook-ECHT-NIETS!

Pro tip: Telkens als er een oogrol plaatsvindt, doe alsof je in een bingozaal zit en vink het af op je lijstje. Bingo! Je hebt zojuist het respectloos gedrag van je tiener overleefd met beetje humor.

Sarcasme is hun taal van liefde!

Als er een Olympische sport voor sarcasme zou bestaan, zouden pubers ongetwijfeld alle medailles in beslag nemen. “Oh, geweldig, nog een familiediner,” zeggen ze met een toon die doordrenkt is van zoveel enthousiasme als een slak op een zoutvlakte.

Sarcasme is hun manier is om te zeggen: “Ik hou van je, maar op een zeer gecompliceerde, tienerachtige manier.” Hun taal van liefde dus…

Tegen een muur lullen

“Hey, hoe was je dag?” vraag je, hunkerend naar een beetje menselijk contact. “Pff, whatever” antwoorden ze, een antwoord zo diep en betekenisvol als een lee A4’tje. Maar laat je niet ontmoedigden. “Pff, whatever” is pubercode voor “Er gebeurde vandaag iets interessants, maar het vergt te veel moeite om het te beschrijven.”

Dus, in plaats van op te geven, probeer de geheime code te kraken. Zie het als een speurtocht naar een verborgen puberziel.

En dan is daar ook nog elke poging tot het geven van ongevraagd advies aan een puber, wat kan resulteren in een reactie die varieert van een diepe zucht tot een volledige monoloog over hoe “jij het gewoon niet snapt.”

Als je het bovenstaande niet echt herkent, dan heb je geen puber in huis. Of gewoon mazzel.

Zijn pubers gewoon respectloos?

Het lijkt misschien dat respectloosheid de norm is, maar in werkelijkheid is het vaak een uiting van onzekerheid, een zoektocht naar autonomie, of simpelweg een manier om te testen hoe vast de ouderlijke liefde werkelijk is. Het is hun manier om te zeggen: “Kijk eens hoe ver ik kan gaan voordat je me terugroept.” Elke zucht, elke oogrol, en elk “jij snapt ook niks” is eigenlijk een gecodeerd bericht dat zegt: “Ik zoek mijn grenzen, help je me die vinden?”

Nog een pro-tip: Communicatie is de sleutel. Niet de “doe dit, doe dat” soort, maar de echte, openhartige gesprekken die plaatsvinden op het meest onverwachte moment. Tijdens een autorit, midden in een Netflix-marathon, of terwijl je samen de hond uitlaat. Het zijn deze momenten waarop de muur van respectloosheid even lijkt te wankelen, een kiertje naar de wereld van begrip en wederzijds respect.

En gewoon erom lachen is misschien wel het krachtigste gereedschap in je ouderlijke arsenaal. Door situaties met een vleugje humor te benaderen, kun je de spanning doorbreken en een brug bouwen.

Want tja, aan het einde van de dag is het pad naar wederzijds respect bezaaid met geduld, begrip, en natuurlijk heel veel liefde. En soms, ongeacht je inzet, blijft het gewoon een respectloze puber…

Het opvoeden van een puber is een leerproces, voor zowel jou als je tiener. Eén ding is zeker, op een dag zullen je pubers terugkijken en zich realiseren hoe geweldig hun ouders eigenlijk waren en kunnen ze alleen nog maar respect voor je hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *