De aller eerste echte liefde is iets prachtigs. Voor je tiener is het nieuw, spannend en geeft het een gevoel alsof het voor eeuwig is. Maar helaas is dat in de meeste gevallen niet zo. Wanneer je tiener verkering krijgt, zal hij of zij hoogstwaarschijnlijk ook een keer liefdesverdriet krijgen.
In dit artikel:
De eerste keer liefdesverdriet
Of dit nu de eerste echte liefde van je tiener was of een zomerliefde, de eerste keer liefdesverdriet hakt er nu eenmaal in bij je tiener. Het ene moment vliegen ze op de vleugels van de liefde en het volgende moment storten ze neer in een zee van hartzeer.
Help! Hoe ga je hier als ouders van een puber mee om?
Wat je niet moet doen…
Hoe je je tiener met liefdesverdriet kunt helpen, verschilt per puber. De één wil voor eeuwig zwelgen in zelfmedelijden en de ander wil er het liefste helemaal niks over kwijt. Wat je moet doen, verschilt dus eigenlijk een beetje per puber. Maar er zijn een aantal dingen die je in ieder geval niet moet doen als je tiener voor de eerste keer liefdesverdriet heeft.
Minimaliseer het verdriet niet
Liefdesverdriet kan voor tieners net zo intens zijn als voor volwassenen. Deze gevoelens moet je serieus nemen en ze niet minimaliseren alsof het niet echt is. En al zeker niet weglachen! Dit vertoont helemaal onbegrip, waardoor je tiener zich nog eenzamer gaat voelen.
Geef geen ongevraagd advies
Je tiener kan zich gefrustreerd voelen als ze voor de eerste keer liefdesverdriet heeft. Nu wil je als ouder waarschijnlijk allerlei adviezen op je tiener afvuren. Toch is het beste advies om geen ongevraagd advies te geven, tenzij je daar specifiek om wordt gevraagd. Een luisterend oor is bij liefdesverdriet veel meer waard.
Bagatelliseer de relatie niet
Voor je tiener was de relatie waarschijnlijk erg belangrijk. Zelfs als de relatie nog pril was, kan het verdriet nog steeds heel intens zijn. Bagatelliseer de relatie niet door te zeggen dat het “maar een kinderliefde” was.
Vergelijk het niet met je eigen ervaringen
Het is niet nuttig om de situatie van je tiener te vergelijken met je eigen ervaringen met de eerste keer liefdesverdriet. Dit kan je tiener wederom het gevoel geven dat hun ervaring niet serieus wordt genomen.
Oordeel niet over de ex
Probeer niet te oordelen over de ex van je tiener, zelfs als je denkt dat die persoon niet goed voor hen was. En zelfs ook niet wanneer je tiener zelf helemaal los over hem of haar gaat. Hoewel je dan zijn gevoelens wel een beetje mag bevestigen… Maar zeker wanneer je tiener er zelf een punt achter heeft gezet, is het belangrijk om neutraal te blijven en te onthouden dat dit de keuze van je tiener was.
Niet zeuren, maar doorgaan
Het kan verleidelijk zijn om je tiener te pushen om over het verdriet heen te komen en door te gaan met het leven. Het leven gaat ook door, maar voor je tiener is het belangrijk om de tijd en ruimte te hebben om zijn of haar gevoelens te verwerken op een eigen tempo.
Neem de gevoelens serieus
De bottemline is eigenlijk gewoon dat je de gevoelens van je tiener serieus moet nemen. Je tiener laten weten dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft is één van de mooie dingen die je als ouder kunt halen uit de eerste keer liefdesverdriet van je puber. Luister naar je puber, toon empathie en bied emotionele steun aan, zodat je tiener zich gesteund en begrepen voelt tijdens deze moeilijke tijd.
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock