opvoeden wordt makkelijker opvoeden wordt makkelijker

Hoe ouder de kinderen, hoe makkelijker het opvoeden?

Het is een uitspraak die ik vaak hoor: “Hoe ouder de kinderen worden, hoe makkelijker het opvoeden wordt.” Nou, ik kan je vertellen, beste mensen, dat is niet altijd het geval. Als moeder van twee tieners kan ik je verzekeren dat het opvoeden helemaal niet gemakkelijker is geworden. Sterker nog, soms lijkt het alleen maar moeilijker te worden naarmate de jaren verstrijken.

De puberjaren

Om maar te beginnen met die puberjaren die voor ons liggen. Die jaren waarin ze hun eigen identiteit beginnen te ontwikkelen. Nu kun je alleen nog maar terugdenken aan die schattige kleutertijd waarin ze naar je opkeken voor je advies en mening. Die tijd is echt voorbij. Nu zijn ze experts in alles en zijn ze de eersten om jou te vertellen dat je absoluut geen idee hebt waar je het over hebt. Het lijkt erop dat hoe ouder ze worden, hoe meer ze denken dat ze alles al weten.

Sociale leven

Of wat dacht je van hun sociale leven? Ik dacht dat het druk was toen ze jonger waren met speelafspraakjes en verjaardagsfeestjes. Maar nu, met tieners in huis, lijkt het alsof ons huis is veranderd in een doorgangshuis voor een constante stroom van vrienden. En raad eens wie er verantwoordelijk is voor het zorgen dat er genoeg snacks en drinken in huis is? Juist, moeders!

Waar kijken ze naar?

Technologie is ook zo’n ding dat bewijst dat ‘hoe ouder de kinderen, hoe makkelijker het opvoeden’ een complete misverstand is. Terwijl ik vroeger alleen maar hoefde te letten op welke tekenfilms ze op tv keken, moet ik nu een hele nieuwe wereld van schermtijd en online veiligheid navigeren. Het lijkt erop dat ik continu op mijn hoede moet zijn om ervoor te zorgen dat ze niet verdwalen in de digitale wildernis.

Puberteit!

En de puberteit, ooohhh de puberteit! De stemmingswisselingen, de emotionele uitbarstingen, de eindeloze discussies over kleding en uiterlijk, het lijkt wel alsof de tienerjaren een soort emotionele achtbaan zijn waarvan ik nooit wist dat ik erin zou belanden. Was ik ook zo’n emotioneel wrak toen ik tiener was? Ik kan het me niet herinneren.

Zullen we het misverstand dan ook maar gewoon uit de wereld helpen dat het opvoeden van kinderen gemakkelijker wordt naarmate ze ouder worden? Want het opvoeden van tieners kan ik nou niet echt gemakkelijker noemen. En ja, het klopt, iedere fase in het leven van je kind heeft zo zijn uitdagingen. Maar pubers? Pffff!

Makkelijker wordt het opvoeden zeker niet, maar boeiend is het wel. En bij iedere afkeurende blik die mijn pubers naar me toe werpen denk ik maar zo, geniet er nou maar van, voor je het weet zijn ze het huis uit.


hoe ouder hoe makkelijker opvoeden

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *