groeipijn bij pubers groeipijn bij pubers

Groeipijn bij pubers; de onvermijdelijke groeispurt

Eerst even dit, groeipijn bij pubers is vrij normaal. Maar twijfel je over de pijn, neem dan altijd contact op met een arts!

Er gebeurt een hele hoop in een puberlijf. Ze ontwikkelen zich van kinderen tot volwassenen. Eén van de vele veranderingen die pubers doormaken, is de snelle groei van hun botten en spieren. Helaas betekent deze groei soms ook pijn. In dit artikel bespreken we wat groeipijn in de puberteit is. En hoe je de groeipijn eventueel kunt verminderen.

Groeipijn in de puberteit

Wat is groeipijn nu eigenlijk? Groeipijn is een veelvoorkomend verschijnsel bij pubers en komt vooral voor in de benen, knieën en enkels. De pijn ontstaat als gevolg van de groei van de botten en de verandering van de spieren. Groeipijn in de puberteit is niet gevaarlijk, maar kan wel zeer ongemakkelijk zijn voor je puber.

Groeipijn ontstaat dus wanneer de botten en spieren sneller groeien dan het zachte weefsel, waardoor spanning en vermoeidheid in de spieren en gewrichten ontstaat. Deze spanning kan pijn en kramp veroorzaken, vooral bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld, als een je tiener plotseling begint te hardlopen of meer gewicht heft, kan dit leiden tot groeipijn.

Hoe weet je of het groeipijn is?

Dit is voor veel ouders een grote zorg! Hoe weet je nou of het ‘gewoon’ groeipijn is en er niet iets ernstigers aan de hand is? Nogmaals, bij twijfel moet je altijd de arts raadplegen! Maar het is wel zo dat groeipijn een veel voorkomend probleem is bij pubers. En dus wordt veroorzaakt door de snelle groei van het lichaam. Zit je puber middenin een groeispurt? En heeft hij ver geen koorts of iets dergelijks? Dan kun je er vanuit gaan dat je puber groeipijn heeft.

Groeipijn komt meestal voor in de dijbenen, kuiten en enkels. De pijn is vaak aanhoudend en treedt meestal op in de nacht of wanneer je puber aan het rusten is. (Vaak dus) En hoewel de pijn juist erger kan worden wanneer je puber bepaalde activiteiten uitvoert (krachttraining en hardlopen), kan beweging en strekking juist ook de pijn verminderen.

Hoe lang groeit een tiener nog door?

Hoe lang een tiener nog groeit varieert. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals genetische aanleg, leefstijl en gezondheid. Gemiddeld groeien tieners tot een jaar of 18. Bij jongens vindt de grootste groeispurt meestal plaats tussen de leeftijd van 14 en 16, terwijl meisjes meestal het grootste deel van hun groei tussen de leeftijd van 12 en 14 plaatsvindt. Na deze groeispurt zal de groei afnemen en zal de volwassen lengte bereikt worden. Meestal zijn jongens tussen de 17 en 19 jaar volgroeid, terwijl meisjes volgroeid zijn tussen de 15 en 17 jaar.

Groeipijn bij pubers, wat te doen?

Gelukkig is groeipijn in de puberteit een tijdelijk iets die met de tijd zal verdwijnen. Maar wanneer je puber er last veel heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om de groeipijn te verminderen.

Rust

Probeer de gewrichten en spieren te laten rusten. Dit moet natuurlijk goed te doen zijn voor een puber. Het is belangrijk om activiteiten die overbelasting geven, te vermijden en je kunt eventueel pijnstillers aan je puber geven.

Oefeningen

Milde oefeningen, zoals stretchen en een beetje wandelen, kunnen helpen om de spieren soepel te houden en de pijn te verminderen. Maar ga de spieren en gewrichten dus niet overbelasten!

Magnesium

Zorg dat je puber wat extra magnesium binnenkrijgt. Magnesium is goed voor de vorming van bot en spieren. Mogelijke symptomen bij magnesiumtekort zijn onder andere spierkrampen! Je kunt magnesiumtabletten geven of letten op voeding waar veel magnesium in zit.

Massage

Een zachte massage kan de spanning in de spieren verminderen en de pijn verlichten. Maar ook warmte, bijvoorbeeld van een kruik, kan helpen om de spieren te laten ontspannen.

Nachtrust

Een goede nachtrust is sowieso belangrijk voor een tiener, maar bij groeipijn is het extra belangrijk! Bij voldoende slaap krijgt het lichaam namelijk de tijd om weer te herstellen.

En voor de laatste keer, groeipijn bij pubers is vrij normaal. Maar houdt de pijn te lang aan, is de pijn te hevig, of twijfel je of het daadwerkelijk om groeipijn gaat, raadpleeg altijd de dokter!


groeipijn bij pubers

Afbeelding van MMT via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *