hoeveel slaap tiener hoeveel slaap tiener

Puber met slaaptekort? Hoeveel slaap heeft een tiener nodig?

Januari is voorbij, de dagen worden weer langer, maar de pubers zijn nog steeds niet uit hun bed te trekken. Iedere ochtend zitten we met een puber met slaaptekort. Hoeveel slaap heeft een tiener nodig om een keer uitgeslapen aan het ontbijt te zitten?

Hoeveel slaap een tiener nodig heeft, klinkt een beetje als een onnozele vraag. Voor mijn gevoel kunnen ze een complete winterslaap doen, douchen doen ze toch al niet. Maar toch kan het geen kwaad om er even serieus naar te kijken. Want tieners slapen eigenlijk veel minder dan je denkt! En voldoende slaap is wel best goed voor je gezondheid.

Waarom slaap zo belangrijk is voor tieners

Je denkt misschien dat slaap vooral belangrijk is voor baby’s, maar voor tieners is een goede nachtrust minstens net zo belangrijk. Een tiener is nog lang niet uitgegroeid, er is nog volop ontwikkeling gaande. Voldoende slaap is niet alleen belangrijk om je overdag wakker te voelen, maar het ondersteunt ook het vermogen van je lichaam goed te laten functioneren.

Er vindt bijvoorbeeld een piek in de afgifte van groeihormoon plaats tijdens de slaap. En dat is belangrijk voor tieners om te groeien. En daarbij is het zo dat ons lichaam zichzelf herstelt tijdens de slaap. Niet genoeg of niet goed slapen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Tieners hebben zelfs een hoger risico op obesitas, diabetes, slechte geestelijke gezondheid en problemen met aandacht en gedrag. En dat terwijl tieners vaak slaap tekort komen doordat ze hun huiswerk af moeten krijgen, zodat ze het goed kunnen doen op school, terwijl slaaptekort hun leervermogen negatief beïnvloedt.

Hoeveel slaap hebben pubers eigenlijk nodig?

Zit er een verschil in hoeveel slaap een 12 jarige nodig heeft en hoeveel slaap een 16 jarige nodig heeft? En hoeveel slaap hebben pubers überhaupt nodig?

Tieners, ongeacht of ze nu 12 jaar of 16 jaar zijn, hebben tussen de 8 en 10 uur slaap per nacht nodig. Veel pubers lukt dit tijdens schooldagen niet. In het weekend proberen ze dan hun gemiste uren in te halen. Alsof ze een slaapschuld aan het afbetalen zijn.

Hier en daar een uurtje slaap missen lijkt misschien onschuldig en makkelijk weer in te halen. Maar helaas resulteert dit na verloop van tijd, in een oplopende slaapschuld. ‘Inhaalslaap’ is meestal niet voldoende om volledig te herstellen van de gevolgen van slaaptekort tijdens een schoolweek.

Het antwoord op de vraag hoeveel slaap een tiener nodig heeft is dus niet alleen 8 tot 10 uur per nacht, maar consequent 8 tot 10 uur iedere nacht.

Ga slapen!

Hoewel pubers altijd moe lijken te zijn, blijft het toch lastig om tieners op tijd naar bed te krijgen. Hoe zorg je als ouder er nou voor dat je puber 8 tot 10 uur per nacht kan slapen?

Natuurlijk is het makkelijker om een tiener van 12 of 13 naar bed te dirigeren, dan een tiener van 16 jaar. Toch zijn er wel een paar manieren om ervoor te zorgen dat je puber die 8 tot 10 uren slaap per nacht kan krijgen.

Zorg ervoor dat ze een uur voor het slapen gaan niet meer op een scherm zitten. Dit is het beste omdat het blauwe licht van deze schermen de productie van melatonine, het slaaphormoon in het lichaam, remt. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen en kan het ook de slaapkwaliteit verslechteren.

Wat ook kan helpen is om een regelmatige bedtijd in te stellen. Puber willen vaak zelf kunnen bepalen wanneer ze naar bed gaan, maar eigenlijk kunnen ze dat helemaal nog niet.

Daarnaast helpt het natuurlijk om overdag lekker veel te bewegen, ’s avonds niet meer te snoepen of cola drinken en laat je tiener zijn huiswerk zoveel mogelijk overdag maken.

Het is in ieder geval geen goed idee om je tiener een dutje langer dan 20 minuten te laten doen.

hoeveel slaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *