puber wil niet douchen puber wil niet douchen

Douchen? Redenen voor je puber om het niet te doen

Wat is dat toch met pubers en het vermijden van de douche? Je zou denken dat je puber juist onder de douche zou willen. Even rust en tijd voor jezelf. Geen gezeur van je moeder aan je hoofd. Heerlijk toch?

Het niet willen douchen komt vaker voor dan je denkt. Er lopen meerdere puberende stinkbommen op deze wereldbol, je zou haast denken dat het gevaarlijk zou kunnen worden.

Maar goed, wat is toch de reden dat pubers niet willen douchen? Geloof het of niet, er zijn meerdere verklaarbare redenen.

Ze hebben moeite met verandering

Sommige tieners kunnen moeite hebben met veranderingen, vooral als ze in de puberteit zitten. Door al die veranderingen aan hun lichaam, kunnen ze zich ongemakkelijk gaan voelen. En het liefste willen ze dit compleet negeren.

Daarbij is het ook gewoon kapot saai om te douchen. En gaat je puber liever nog een potje gamen in plaats van zich ruk te maken over hygiëne.

Ze worden teveel afgeleid

Eten, drinken, school, huiswerk, Netflix, TikTok, Whatsapp, vrienden, oh ja, familie… Het is niet zo gek dat ze het één en ander vergeten, het is alleen wel een beetje jammer dat het de persoonlijke hygiene betreft. En als ze wel een keertje er aan denken om zichzelf te wassen, is er altijd wel weer een goede reden om het uit te stellen naar de volgende dag. Om het vervolgens weer uit te stellen, want tja dan moeten ze weer naar school.

Ze zijn gewoon lui

Ook dit zou een hele goede reden kunnen zijn waarom je puber niet onder de douche te krijgen is. Weet je hoeveel werk het is en waar je puber allemaal aan moet denken? Dat zijn echt heel veel stappen.

En daarom hebben we hier een handige stappenplan voor je puber gemaakt. Zodat hij niet overal over na hoeft te denken.

Beste puber, douchen doe je zo!

 1. Pak een handdoek, desnoods twee. En leg deze daar, waar je na het wassen zelf bij kan.
 2. Trek je kleding uit en gooi het in de wasmand. Ik herhaal, IN de wasmand.
 3. Zet de douche aan en laat het op temperatuur komen. Je hebt nu geen tijd meer om uitgebreid te gaan zitten poepen. In het kader van kort onder de douche zéker niet.
 4. Stap onder de douche en maak jezelf nat. Ook je haren.
 5. Pak de shampoofles (even goed kijken naar de letters op de fles) en doe een dotje ten grootte van een €2 munt op je hand. Meer is echt niet nodig. Nee echt niet!
 6. Het dotje shampoo verdeel je over je haar. AL je haar op je hoofd.
 7. Masseer de shampoo totdat het goed gaat schuimen en zorg dat AL je haar gewassen wordt.
 8. Spoel alle shampoo grondig uit je haar. Dit betekent dat je goed onder de straal gaat staan en masserend het sop uit je haar spoelt.
 9. Heb je lange haren? Doe dan conditioner in je haar.
  • Pak de fles met conditioner (weer even goed kijken naar de letters op de fles). Nu is een dotje ten grootte van een €1 munt op je hand voldoende.
  • Het dotje conditioner verdeel je over je haar, dit hoeft niet op je hoofdhuid.
  • Laat de conditioner een minuutje intrekken.
  • Spoel alle conditioner grondig uit je haar. Dit betekent dat je wéér goed onder de straal gaat staan en masserend de conditioner uit je haar spoelt.
 10. Was je gezicht met een washandje en eventueel een beetje zeep of gezichtsreiniger. Wrijf het washandje tenminste 30 seconden voorzichtig over je gezicht.
 11. Spoel het washandje uit.
 12. Was nu je lichaam met het washandje lichaam met water en eventueel een beetje douchegel. Werk van boven naar beneden. En negeer je geslachtsdeel niet.
 13. Spoel je hele lichaam af met water.
 14. (We negeren al die wildgroeiende haren maar even. Maar als je het vervelend vindt, zou je jezelf natuurlijk even kunnen scheren)
 15. Draai de kraan dicht.
 16. Pak de trekker en trek deze op z’n minst even over de douchewanden en de douchedeur.
 17. Pak de handdoek die je binnen handbereik had klaargelegd.
 18. Droog jezelf af en hang de handdoeken over de verwarming. (Nee, deze hoeven echt niet op de grond gegooid worden)
 19. Bijna klaar! Alleen nog even een deo’tje onder je oksels.
  • Oh oke, spuit die bus haarlak maar leeg of smeer die pot gel maar in je haar. Ik ben allang blij dat ik je niet meer ruik.

Nog geen 20 stappen! Zo moeilijk en ingewikkeld is douchen ook weer niet toch? En nu heeft je puber weer minimaal twee dagen een reden om niet te douchen. Hij heeft toch pas nog gedoucht!?


douchen pubers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *