nuttige activiteiten nuttige activiteiten

Nuttige activiteiten voor je tiener (om ze van hun telefoon af te halen)

Zoek je een manier om je puber van zijn telefoon af te halen? Dan hebben we hier een aantal nuttige activiteiten voor je tiener om ze even wat anders te laten doen.

Het laatste wat wij willen is dat jij je als ouder schuldig gaat voelen over het idee dat je tiener teveel achter een scherm zit. Schuldgevoel heeft ons nooit verder gebracht, dus daar doen we niet aan. Maar het feit dat tieners heel veel tijd achter een scherm besteden, kunnen we niet ontkennen.

Social media is verslavend

Tieners besteden vooral veel tijd aan social media. Niet zo gek ook, het is namelijk nogal verslavend. Dat ligt niet aan jouw tiener, dat heeft met verschillende factoren te maken.

Social media kan de afgifte van dopamine in de hersenen stimuleren, wat een gevoel van beloning en plezier geeft. Wanneer tieners bijvoorbeeld likes, reacties krijgen op hun posts, kan dit een gevoel van voldoening geven dat ze steeds opnieuw willen ervaren.

Daarnaast kunnen tieners laste hebben van het welbekende FOMO (Fear of Missing Out). Ze zijn dan bang om iets belangrijks te missen op social media, zoals een belangrijk nieuwsbericht of een foto van een feestje waar ze niet bij waren. Dit kan een reden zijn om steeds weer opnieuw social media te checken.

En social media in natuurlijk zo ingericht dat je maar blijft scrollen. Zeker TikTok en de shorts op Youtube hebben daar een handje van. De filmpjes zijn kort en zo ingesteld dat ze steeds beter weten waar jouw tiener graag naar kijkt. Het is zelf zo dat deze bedrijven bezig zijn met het geven van een waarschuwing na een uur kijken.

nuttige activiteiten tiener

Nuttige activiteiten

Maar of dat genoeg zal zijn om je tiener te laten stoppen? Ik weet het niet. Hoewel we het prima vinden dat tieners Fortnite spelen of zich uitleven op social media, moeten ze ook in levende lijve kunnen functioneren. Daarom hebben we ook deze nuttige en toffe activiteiten voor je tiener, om ze van hun telefoon af te halen.

Tekenen

Papier en potloden, het bestaat echt nog! Het is zelfs erg leuk om te tekenen en voor tieners heeft deze activiteit heel veel voordelen.

Tekenen met potloden en echt papier is heerlijk ontspannend voor tieners en kan zelfs helpen om stress, die social media met zich meebrengt, te verminderen. Dit komt doordat de focus wordt verlegd naar een creatieve activiteit. Daarbij zullen tieners hun fijne motorische vaardigheden verbeteren. En dat is iets wat de afgelopen jaren, door het gebruik van computers en telefoons, achteruit is gegaan.

Om de activiteit tekenen nog leuker te maken, kun je een tof tekenboek aanschaffen. Ja, je kunt ook voorbeelden en tekenfilpjes op internet zoeken, maar we wilden de tieners juist van het scherm af krijgen.

Dit zijn leuke boeken om te leren tekenen voor tieners:

Moestuin

Een moestuin beginnen is echt niet alleen voor mutsen met geitenwollen sokken. Het kan juist een goede manier zijn voor je tiener om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen en hem naar buiten te krijgen voor wat frisse lucht. Laat ze zelf beslissen wat ze willen planten, of het nu eetbaar is of alleen voor de show, want op deze manier voelen ze zich misschien ook nog een beetje verantwoordelijk voor de activiteit.

Iets koken of bakken

Wanneer je tiener hier interesse voor heeft, kun je niet anders dan dit stimuleren toch? Misschien zal de eerste paar keren een ontploffing in je keuken plaatsvinden, maar al doende leert men! En wanneer je tiener jet koken of bakken een beetje onder de knie krijgt, kun je hem iets laten maken voor opa en oma, de buurman of misschien een goed doel.

Bouwen

Weet je nog toen je kind urenlang met lego’s speelde? Die tijd is misschien voorbij, maar voor tiener zijn er genoeg bouwprojecten die hun handen uren bezig kunnen houden. Heb je een schuur met planken en gereedschap? Laat je tiener dan zelf iets uitvogelen. En misschien heb je wel ergens een klusje die gedaan moet worden? Je kunt dan afspreken dat je tiener een YouTube-video met instructies mag bekijken. Ontzettend leerzaam en alleen maar handig voor later.

Baantje

Is je tiener 14+, dan kun je hem laten solliciteren voor een bijbaantje. Verdient je tiener nog geld mee ook, hoe nuttig!

De baantjes waar je tiener op kan solliciteren zijn bijvoorbeeld vakkenvullen in een supermarkt, krantenwijk of afwassen in de keuken van een restaurant. Check hier nog meer ideeën voor een eerste bijbaan voor je kind.

Sporten

Een nuttige activiteit voor je tiener is natuurlijk sporten. Misschien dat je tiener al een sport beoefend, maar waarom niet nog een nieuwe sport proberen? Het is leuk omdat je tiener, naast dat hij weer even van zijn telefoon af is, zijn lichamelijke vaardigheden uitbreid, maar ook nieuwe sociale contacten opdoet. En dat is natuurlijk iets heel belangrijks voor een tiener.

Heb je behoefte aan quality time? Check dan deze ideeën voor één op één tijd met je tiener!

nuttige activiteiten tiener zonder telefoon

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *