doen met tiener doen met tiener

Quality-time met je tiener; ideeën om te doen

Als je denkt dat aandacht geven en één op één tijd, ook wel quality-time, met je kind vooral in de eerste jaren belangrijk is, heb je het mis! Dat verzin ik niet, menig ‘studie’ zegt dat aandacht voor je kind tijdens de puberjaren cruciaal zijn. Dus ja, wie ben ik dan om te zeggen dat het niet zo is? Wat ik wel kan doen is je ideeën geven om te doen met je tiener.

Quality-time met je tiener

Eén-op-één ‘dwingt’ drukke ouders om tijd vrij te maken om met hun tieners te praten. De kans is groter dat je tiener gaat praten als hij of zij iets leuks doet, dan wanneer je met hem of haar gaat zitten voor een gesprek. Maar zulke quality-time is ook betrokkenheid tonen, die tieners zekerheid en troost geeft dat ouders er altijd voor hen blijven zijn.

Ideeën om te doen

Hier wat ideeën om te doen met je tiener!

Bedenk samen een challenge en voer deze uit. Tieners zijn een uitdaging, maar ze houden ook wel van een uitdaging! Dat kun je wel zien aan de social media van je tiener, die staan vol met challenges. Wat een leuk idee is om te doen met je tiener, is om samen een challenge te bedenken en deze ook uit te voeren. Denk aan een maand lang iedere dag een wandeling samen.

Samen iets bakken. Wie zegt dat koekjes bakken alleen leuk is met kleine kinderen? Het mooie aan een tiener is dat je nu geen zandkoekjes hoeft te bakken, maar je kunt nu voor iets specialers gaan. Denk aan een lekkere chocolade taart. En wil je echte quality-time met je tiener? Laat hem dan de leiding nemen. Hij kan dit!

Gamen. Heb je een tiener die graag games speelt? Vraag dan aan je tiener of hij zijn computerspelletje aan je voor kan doen. Of hij het spel aan je kan uitleggen en misschien kan je ook een keer een potje spelen. Wanneer je interesse toont in iets waar hij veel mee bezig is, al is dat niet jouw favoriete bezigheid, zul je zien dat je tiener daarvan opbloeit!

Samen een boek lezen. Lees hetzelfde boek als je tiener. Dit is hét moment om je tiener enthousiast te krijgen over lezen, want wanneer je hetzelfde boek leest, kun je samen praten over de inhoud. Wat vindt hij nou van die ene situatie of personage.

Maak samen een weekmenu. En maak ook samen met je tiener de maaltijden klaar. De keuken wordt dan de plek om elkaar te ontmoeten. Het samen koken is dan het momentje van communicatie en het is ook ongelooflijk therapeutisch om samen met je tiener te koken.

Samen winkelen. Dit is natuurlijk wel een heel simpel idee, maar voor de één op één tijd altijd een goed idee! Maak het een keer speciaal door naar een Action, een Hema, of iets dergelijks te gaan en daar iets kleins voor elkaar te kopen.

Film kijken. Nog zo’n idee die niet heel bijzonder lijkt, maar kies nu een keer een film uit jouw tienertijd en kijk deze samen. En soms is samen Netflixen, bankhangen en lekker snacken ook prima quality-time samen.

Samen sporten. Maak een wekelijkse afspraak met je tiener om je in het zweet te werken. Of het nu gaat om basketbal, voetballen of hardlopen in de buurt, samen sporten is een van de beste bindingsactiviteiten.

Een beauty dagje samen. Is jouw tiener dol op make-up en lekker tutten? Organiseer dan een beauty dagje samen. Dit kun je ook gewoon thuis doen. Haal wat maskertjes bij de drogist en chillen maar!

Bezoek een instaplek. Tieners zijn dol op plekken die ‘Instagrammable’ zijn! Ga dan ook samen met je tiener naar zo’n plek om het perfecte insta-plaatje te maken!

Vakantie plannen. Wil je echt quality-time met je tiener? Bedenk en plan dan samen een vakantie. Waar zou hij graag naartoe willen? En wat zou hij graag tijdens een vakantie doen? Misschien komt je tiener wel met ideeën waar jij nooit aan gedacht had en toch heel leuk is om te doen!


quality-time

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *