gediscussieer gediscussieer

Pubers en hun eeuwige gediscussieer aka conflicten

Sommige tieners maken overal een discussie van, en dat gediscussieer is om gek van te worden! De meesten mensen hebben een hekel aan conflicten en proberen die te vermijden. Ik kan je vertellen, sommige pubers dus niet!

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je puberzoon of -dochter het leuk vindt om ruzie met je te maken? Gaat jouw puber ook overal, zelfs de kleinste stomme dingetjes, over in discussie? Ik vind het soms echt vermoeiend, wat zeg ik, uitputtend om te dealen met mijn puber in deze verwarrende tijd.

Maar goed, ik zal er wel mee moeten omgaan en de beste manier, is om uit te vinden waarom pubers overal een discussie en conflict van maken.

Ontwikkeling of dwars?

Eén van de belangrijkste redenen dat pubers overal over discussiëren is dat er een cognitieve ontwikkeling plaatsvindt. Kun je je nog herinneren dan je kind dacht dat jij alles wist? De eindeloze hoeveelheid kennis die jij bezat was voor hun ‘de waarheid’. Dat komt omdat jonge kinderen het grotere geheel niet kunnen overzien. Ze moeten vertrouwen op wat jij hen voordoet, geeft en leert en dat nemen ze over. Wanneer de puberteit toeslaat, is dat letterlijke overnemen voorbij. Ze leren niet alleen pubertaal spreken, ze gaan ook voor zichzelf denken en trekken daarbij alles wat jij zegt in twijfel. Het hoort bij het ontdekken van wie ze zijn, wat ze denken en wat ze vinden.

De betweter

En zo krijg je dus een betweter in huis. Een puber die het gevoel heeft dat hij of zij alles te weten. Het komt erop neer dat je puber de wereld van de feitelijke en concrete ervaringen overstijgt en begint te denken in abstracte en meer logische termen. In lekentaal betekent dit dat de gedachten van een tiener idealistischer worden. Ze beginnen na te denken over de toekomst en de eindeloze mogelijkheden. En ja, dat is veel en overweldigend.

Als het lijkt alsof je tiener elke keer dat je iets zegt, met je in discussie wil gaan, dan kan dat een direct gevolg zijn van deze ontwikkelingsverandering. Hoewel het wel zo kan voelen, hoeft het niet te betekenen dat je tiener je graag terroriseert, of dat jullie een vreselijke relatie hebben omdat jullie constant ruzie maken.

Omgaan met het gediscussieer van een puber

Heel fijn jou als ouder ligt, maar hoe ga je nu om met dat eeuwige gediscussieer van een puber?

Stel duidelijke grenzen en verwachtingen. Laat je puber weten wat acceptabel gedrag is en wat niet. Wees consequent en houd je aan deze grenzen. Als je bijvoorbeeld geen discussies tijdens het eten toestaat, wees dan consistent en houd vast aan deze regel. Eigenlijk ben je gewoon opnieuw aan het opvoeden, althans zo kan dat voelen.

Luister naar wat je puber te zeggen heeft. Als je puber de kans krijgt om zijn of haar mening te uiten, kan dit helpen om frustratie te verminderen en het gevoel te geven dat hij of zij serieus wordt genomen. Door open vragen te stellen geef je je puber de kans om zijn of haar standpunt uit te leggen.

Probeer begripvol te zijn. Oké, dit is een lastige, zeker als je onnozel geblaat aan moet horen. Maar pubers maken vaak veel veranderingen door en kunnen zich overweldigd voelen. Probeer hun perspectief te begrijpen en waarom ze zich zo voelen. Dit kan ook zeker helpen om een ​​meer positieve relatie op te bouwen.

Vermijd conflicten. Probeer discussies niet te laten escaleren tot een conflict. Als je puber bijvoorbeeld vraagt ​​om iets te doen dat je niet toestaat, leg dan rustig uit waarom je dat niet toestaat en ga dan verder met het gesprek. Als de puber blijft pushen, blijf dan kalm en beheerst en geef niet toe aan de druk… Oftewel, succes ermee!

Zoek naar compromissen. Opvoeden is compromissen sluiten. Probeer een oplossing te vinden die zowel voor jou als voor je puber werkt. Het zal bepaalde spanningen zeker verminderen.

Blijf communiceren. Blijf open en eerlijk communiceren met de puber. Zorg ervoor dat jee puber weet dat hij of zij met je kan praten als er iets aan de hand is. Zoals in iedere relatie is communicatie de sleutel, ook wanneer dat af en toe met een beetje gediscussieer gaat.

gediscussieer

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *