puber manipuleert puber manipuleert

6x hoe een puber zijn ouders manipuleert!

Ach, de puberteit! Een tijd van veranderingen, ontdekkingen en vooral veel manipulatie. Ouders denken vaak dat ze hun puberende kinderen wel doorhebben, maar niets is minder waar. Of het nu gaat om het omzeilen van huiswerk of het krijgen van zakgeld, pubers zijn ware meesters in het bespelen van hun ouders!

Pubers manipuleren hun ouders niet omdat ze per se kwaadwillend zijn, maar omdat het een manier is om hun eigen behoeften te bevredigen en hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. De puberteit is namelijk een tijd waarin jongeren op zoek zijn naar meer onafhankelijkheid en controle over hun eigen leven. Door middel van manipulatie kunnen ze proberen meer vrijheid en autonomie te krijgen, zoals bijvoorbeeld het mogen uitgaan of het hebben van een later bedtijd.

Manipulatie kan dan als een soort overlevingsmechanisme dienen om te krijgen wat ze willen.

Dat doet mijn puber niet! Oh nee? Hier 6x hoe een puber zijn ouders manipuleert!

1. De emotionele chantage

“Als ik niet naar het feestje mag, dan zal ik nooit meer gelukkig zijn!” En voor je het weet, geef je toe omdat je niet wilt dat je puberende kind voor altijd in een depressie belandt.

2. De stiekeme onderhandeling

“Als ik eerder thuis mag komen, dan doe ik de afwas voor de rest van de week.” Nah, goeie deal! En opeens zit je in een onderhandeling met je puber die betere deals sluit dan een ervaren zakenman.

3. De passief-agressieve protesten

“Oh, dus je wilt niet dat ik uitga? Prima, dan blijf ik wel de hele avond op mijn kamer zitten en sterven van de verveling. Of nee, weet je wat… ik ga wel naast je op de bank zitten!” En voor je het weet, geef je toe omdat je niet wilt dat je puberende kind ongelukkig is of erger nog, naast je op de bank gaat zitten!

4. De schuldgevoel manipulatie

“Je hebt nooit tijd voor me, ik voel me verwaarloosd.” Dacht je eindelijk van al die moeder-schuldgevoelens af te zijn, begint je puberende kind het erin te wrijven.

5. De overtuigende argumentatie

“Maar alle andere ouders laten hun kinderen tot middernacht uitgaan!” En voor je het weet, ben je aan het twijfelen of je niet te streng bent en geef je toch toe.

6. De flirterige manipulatie

“Maar pap, je weet toch dat ik altijd het meest van jou hou.” Yup, je puber manipuleert en jij maar smelten voor de charme van je puberende kind die het alleen maar zegt zodat je toegeeft aan zijn/haar eisen.

Maar maak je geen zorgen, beste ouders, jullie zijn niet de enigen die in deze valkuilen trappen. Zelfs de meest ervaren opvoeders zijn wel eens het slachtoffer geworden van de puberende manipulatie-tactieken. Er is maar één ding dat echt werkt om je manipulerende puber tegen te houden; schiet in de lach! Je hebt dan wel de poppen aan het dansen, maar het is nog altijd de beste manier om manipulatie te bestrijden!


puber manipuleert

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *