Puberteit en de tienertijd lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet. De twee woorden zijn wel met elkaar verbonden. Wat is dan precies het verschil tussen een puber en een tiener?
In dit artikel:
Verschil puber en tiener
De termen van deze twee levensfasen, worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er is een belangrijk verschil tussen puber en tiener. Een tiener is een aanwijzing van de leeftijd die iemand heeft, terwijl een puber iemand is die zich in de puberteit bevindt.
Vanaf wanneer ben je een tiener?
Oorspronkelijk is een tiener is iemand die tussen de leeftijden van 13 en 19 jaar oud is. Het woord verwijst naar het achtervoegsel. Dertien, veertien, vijftien, enzovoorts tot negentien. Maar het woord tiener wordt sinds een aantal jaren ook gebruikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar oud. Pre-tiener is ook wel een term die je voor deze leeftijdsfase gebruiken kunt.
Wanneer ben je een puber?
Een puber is iemand die in de leeftijd van ongeveer 11 tot 16 jaar is. De term puber verwijst naar een periode van lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen en ontwikkeling. Zo spreekt je puber bijvoorbeeld opeens pubertaal met zijn vrienden.
Veranderingen tijdens de puberteit
Het woord ‘puber’ verwijst naar de veranderingen die zich in deze levensfase in het lichaam voltrekken.
De puberteit begint bij meisjes meestal tussen 8 en 13 jaar en bij jongens iets later, namelijk tussen 9 en 14 jaar. Het is een proces dat meerdere jaren in beslag neemt en dat van persoon tot persoon verschilt qua timing en intensiteit.
Je kunt dus niet precies weten wanneer je kind in de puberteit komt. Vroege veranderingen in de hersenen en hormoonspiegels van je kind zijn van buitenaf niet te zien, dus het is makkelijk om te denken dat de puberteit nog niet is begonnen.
Veranderingen bij een meisje
Er zijn verschillende veranderingen die een meisje tijdens de puberteit doormaakt:
- Lichaamsveranderingen: de ontwikkeling van borsten, verandering in de heupen en buik en haargroei.
- Menstruele cyclus: het begin van de menstruatie, wat betekent dat een meisje in staat is om zwanger te worden.
- Hormonale veranderingen: verhoogde productie van oestrogeen en progesteron, wat leidt tot veranderingen in het lichaam en het humeur.
- Emotionele veranderingen: veranderingen in de stemming en de persoonlijkheid, zoals zelfbewustzijn, verlegenheid en onzekerheid.
- Cognitieve ontwikkeling: verbetering van denk- en redeneervaardigheden, kritischer denken.
- Sociale veranderingen: verbetering van sociale vaardigheden, op zoek naar identiteit en zelfstandigheid, interesse in romantische relaties.
Veranderingen bij een jongen
Ook jongens ondergaan tijdens de puberteit fysieke, emotionele en sociale veranderingen:
- Lichaamsveranderingen: groei van de spieren, verandering van de stem, verschijnen van haar op gezicht, borst en genitaliën.
- Hormonale veranderingen: toename van testosteron, wat leidt tot veranderingen in seksueel gedrag en verlangen.
- Emotionele veranderingen: ups en downs, onzekerheid over uiterlijk en sociale vaardigheden.
- Cognitieve ontwikkeling: verbetering van denk- en redeneervaardigheden, kritischer denken.
- Sociale veranderingen: verbetering van sociale vaardigheden, op zoek naar identiteit en zelfstandigheid, interesse in romantische relaties.
Na de puberteit
Wat komt er na de puberteit? Nou dat is vrij simpel. Na de puberteit stopt de tiener met groeien en vanaf een jaar of 21 mag hij of zij zichzelf volwassen noemen. Echter gaat de ontwikkeling van de hersenen nog even door, tot op z’n minst het 23ste levensjaar.
Conclusie: verschil tussen een puber en een tiener
Al met al is het niet zo gek dat de puberteit en de tienertijd vaak over één kam worden gescheerd. De beginfase van een tiener wordt ruwweg geassocieerd met het begin van de puberteit. En in feite zijn de twee ook met elkaar verweven.