complimenten voor meiden

Ik geef mijn dochters graag complimentjes. Ik vind ze lief, leuk, knap en soms ook stinken, maar ja het blijven pubers. Toch ik merk dat ik soms echt moet opletten dat de complimenten niet alleen om het uiterlijk van mijn meiden gaat.

Complimenten voor meiden

Natuurlijk mogen mijn meiden weten hoe mooi ze zijn! Maar het is ook belangrijk om meisjes niet alleen complimenten over hun uiterlijk te geven. Dit omdat het de cultuur voedt waarin de waarde van meisjes en vrouwen voornamelijk wordt bepaald door hun uiterlijk en niet door hun innerlijke kwaliteiten of prestaties.

Wanneer meisjes telkens weer te horen krijgen dat hun uiterlijk het belangrijkste is, beïnvloed dit hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit zal op een negatieve manier zijn als ze het gevoel hebben dat ze niet voldoen aan de schoonheidsidealen. Dan zijn deze ‘goedbedoelde’ complimenten opeens funest voor hun zelfbeeld. Het gevolg? Een laag zelfbeeld en zelfs minder motivatie om te richten op hun persoonlijke groei en prestaties.

Balans

Persoonlijk vind ik niet dat we hierin moeten doorslaan, want zoals ik al zei, meisjes mogen gerust te horen krijgen dat ze mooi zijn. Maar er moet balans in zitten. Hun mooie verschijning zou niets te maken moeten hebben met wat ze waard zijn.

Door meisjes complimenten te geven over hun innerlijke kwaliteiten, zoals hun intelligentie, vriendelijkheid, moed, doorzettingsvermogen en creativiteit, worden ze aangemoedigd om zich te focussen op hun persoonlijke groei en vaardigheden. Daar krijgen meisjes een positiever zelfbeeld van en meer zelfvertrouwen. Want tja, meisjes zijn natuurlijk veel meer dan alleen hun uiterlijk.

Om ons ervan bewust te maken, zet ik vandaag 25 complimenten die niet gebaseerd zijn op het uiterlijk op een rij. Dus zeg ze vooral tegen je dochter, je buurmeisje, je nichtje en welk meisje dan ook!

Complimenten over haar karakter

Ik ben trots op hoe lief/spontaan/vriendelijk/intelligent je bent.

Ik ben trots hoe je opkomt voor andere kinderen.

Ik geloof dat het moeilijk was om je humeur onder controle te houden. Goed gedaan.

Je bent harde werker, ik ben trots op wat je daarmee bereikt!

Daar was moed voor nodig. Dat heb je knap gedaan.

Daar was geduld voor nodig. Ik ben onder de indruk!

Je geeft niet op, alleen daarom ben ik al trots

Ik zie dat je er moeite voor doet, heel knap

Persoonlijke complimenten voor meiden

Je bent leuk om mee om te gaan.

Je hebt een goede smaak in muziek/kleding/eten.

Je laat /daar waar ze goed in is/ er moeiteloos uitzien.

Je brein werkt op een unieke manier.

Je vertelt de beste verhalen.

Je bent zo goed met dieren/kinderen/ouderen.

Ik hou ervan hoe nieuwsgierig je bent. Dat is de beste manier om te leren.

Je ideeën zijn uniek en inspirerend.

Je hebt leuke humor!

Feel-good complimenten voor meiden

Er is niemand in de wereld zoals jij.

Je vrienden hebben geluk dat ze jou hebben.

Wat zouden wij toch zonder jou moeten?

Er is iets speciaals aan jou.

Je betekent zoveel voor me.

Mijn leven is beter door jou.

Ik heb zoveel van je geleerd.

De wereld heeft meer meisjes zoals jij nodig.

Tot zover complimenten voor meiden die niet gebaseerd zijn op het uiterlijk. Er zijn natuurlijk nog veel meer complimentjes die je kunt geven. En af en toe kun je ook gerust zeggen hoe mooi en knap ze is. Dat ze er leuk uitziet of dat haar haar mooi zit. Als de complimenten maar in balans zijn.


complimenten voor meiden

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *