Gezelschapsspelletjes Gezelschapsspelletjes

De leukste gezelschapsspelletjes voor tieners

Kan jouw puber af en toe wel even een pauze van zijn telefoon gebruiken? Dan zijn gezelschapsspelletjes een goede manier om de tijd, die ze dan opeens over hebben, te doden. Hoewel er allerlei leuke kaartspelletjes en bordspelletjes zijn, kan het moeilijk zijn om iets te vinden waar iedereen plezier aan beleefd. Zeker wanneer je meerdere tiener-leeftijden in een gezin hebt.

Maar of je nu op zoek bent naar leuke gezelschapsspellen om te spelen met het gezin of vermaak voor een volgende spelletjesavond voor je tiener en zijn vrienden, wij hebben de leukste spelletjes voor tieners gevonden en ze hier op een rij gezet.

Spelletjes voor 12 jaar en ouder

Twaalf jaar is een grensgeval en deze periode betekent een belangrijke verandering in het gedrag en de algehele persoonlijkheid van een tiener. De persoonlijkheid en interesses van je tiener zal steeds meer duidelijk worden en dat kan een groot verschil zijn met een paar jaar geleden. Je zal dat merken in de filmkeuzes van je tiener, maar ook in het spelen van spelletjes komt een omslag. Daarom gaan ouders op zoek naar spelletjes voor 12 jaar en ouder.

Kuddegedrag

Kuddegedrag is een leuk en luchtig spel, waarbij je tiener erachter komt of hij of zij een kuddedier is. Of misschien ook niet. Echt een leuk gezelschapsspelletje om te spelen met vrienden of familie.

Gezelschapsspelletjes

In het spel worden er willekeurige vragen gesteld. Iedereen schrijft zelf zijn eigen antwoord antwoord op.
Wanneer iedereen dat gedaan heeft, laten alle spelers hun antwoorden zien. Zit jouw antwoord bij de meest voorkomende antwoorden, dan krijg je één koefiche. Zo niet, dan ben je een vreemde eend in de bijt. Als straf moet je de Roze Koe aan jouw kudde toevoegen en is je kudde voorlopig niets waard. Wie die Roze Koe uiteindelijk in zijn of haar bezit heeft, verliest het spel. Maar kan dan wel zeggen dat hij geen kuddedier is.

Kuddegedrag bestellen >>

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Dit spel heeft met zijn lange gebruiksaanwijzing wel wat voorbereiding nodig. Luie pubers zullen hier zeker op afhaken, maar wanneer je even doorzet is het een super leuk spel om te spelen en minder ingewikkeld als dat het in eerste instantie lijkt.

‘De Kwakzalvers van Kakelenburg’ is een bordspel waarin spelers in de huid kruipen van kwakzalvers die elkaar uitdagen om de beste toverdrank te brouwen. Elke speler heeft een eigen ketel waarin hij of zij ingrediënten verzamelt en deze gebruikt om een toverdrank te brouwen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door de beste toverdrank te brouwen.

leuk spel tieners

Elke ronde hebben spelers de mogelijkheid om nieuwe ingrediënten te kopen, hun ketel te upgraden en hun toverdrank te brouwen. Elke ronde wordt er ook een “explosiefiche” uit de zak getrokken, die aangeeft hoeveel stappen elke speler die ronde mag zetten. Dit zorgt voor spanning en onvoorspelbaarheid in het spel.

Aan het einde van het spel worden punten toegekend op basis van de kwaliteit van elke speler’s toverdrank. De speler met de meeste punten wint het spel. ‘De Kwakzalvers van Kakelenburg’ is een spannend en uitdagend spel dat draait om strategie, geluk en interactie tussen spelers.

Dit is een leuk bordspel voor tieners omdat het spel strategisch denken en plannen vereist. En dat is iets wat tieners kan uitdagen om hun denkvaardigheden en strategieën te ontwikkelen. Daarnaast is het thema van het spel is grappig en luchtig, dat zal tieners zeker aanspreken. En bovendien wordt het spelen van ‘De Kwakzalvers van Kakelenburg’ met zijn ruime 2000 combinatiemogelijkheden, niet snel saai. Wat ons betreft één van de leukste bordspellen voor tieners!

De Kwakzalvers van Kakelenburg bestellen >>

OK Boomer

Dit is een perfect spel om als ouders ‘Boomers’ dus, te spelen met tieners. In dit spel nemen de jongeren het namelijk tegen de oude rotten op! Het gaat erom dat je kennis van de populaire cultuur van de generatie van je tegenstander wordt getest. Dit spel speel je in teams op basis van generatie.

Boomers and Gen X – geboren voor 1980
Millenials and Gen Z – geboren in of na 1980

Gezelschapsspelletjes

Het spel is natuurlijk geïnspireerd door de uitdrukking “OK Boomer”, die in de afgelopen jaren populair is geworden als ‘antwoord’ op traditionele, conservatieve of ouderwetse opvattingen.

Het gezelschapsspel is leuk om te spelen omdat het spelers uitdaagt om hun kennis van verschillende tijdsperioden en culturen te testen. Aan de vragen zit ook zeker een beetje humor en sarcasme toegevoegd, dat maakt het spelen extra leuk.

OK Boomer bestellen >>

Kortsluiting

Ik merk dat we erg van de vragenspelletjes met tieners zijn. Het werkt gewoon leuk en het is voor tieners goed om uitgedaagd te worden. Nou dat worden ze met het spel ‘Kortsluiting’ zeker weten! Bij dit gezelschapsel is het namelijk de bedoeling om het verkeerde antwoord te geven.

Gezelschapsspelletje

Het prettige van dit spel is dat je snel doorhebt hoe het werkt. Geen boeken vol met uitleg dus. Je kunt snel beginnen met spelen. Een nee is een ja en een ja is een nee. Daarbij zullen alle gekke versprekingen veel gelach opleveren! En ge grote vraag is, wie houdt het het langste vol en wie krijgt er kortsluiting in de hersenen?

Ongetwijfeld één van de leukste gezelschapsspelletjes voor tieners!

Kortsluiting bestellen >>

Ticket to Ride

Ticket to Ride is inmiddels een klassieker onder de gezelschapsspelletjes. Ken je het nog niet? Dan wordt het hoog tijd om dit spel aan te schaffen en te spelen met je tieners.

Ticket to Ride is een bordspel voor 2-5 spelers waarbij spelers treinroutes bouwen tussen steden in Noord-Amerika, Europa, Azië en andere delen van de wereld (er zijn verschillende versies). Spelers verzamelen kaarten met verschillende soorten treinwagons en gebruiken deze kaarten om treinroutes op het bord te claimen.

Gezelschapsspelletjes

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verdienen door treinroutes te bouwen, bestemmingskaarten te voltooien en bonuspunten te verdienen voor het hebben van de langste doorlopende treinroute. Spelers moeten slimme keuzes maken over welke treinroutes ze willen claimen en welke kaarten ze willen verzamelen om hun doelen te bereiken.

Ticket to Ride is een leuk spel om met tieners te spelen omdat het verschillende elementen bevat die aantrekkelijk zijn voor deze leeftijdsgroep. Ten eerste is het een competitief spel dat strategisch denken vereist, wat tieners kan uitdagen en hen kan stimuleren om hun vaardigheden te verbeteren.

Daarnaast biedt Ticket to Ride ook een sociaal aspect. Tieners kunnen samenwerken met andere spelers om routes te blokkeren of elkaar te dwarsbomen, waardoor het spel interactief en dynamisch blijft.

Bovendien is Ticket to Ride eenvoudig genoeg om te begrijpen, maar biedt het nog steeds genoeg uitdaging voor tieners om het leuk te maken om te spelen.

Ticket to Ride bestellen >>

Paleo

Paleo is zo’n prachtig vormgegeven gezelschapsspel! Paleo is een coöperatief spel voor 1-4 spelers, waarbij de spelers samenwerken om te overleven in de prehistorische wereld. Elke speler speelt als een stam van holbewoners die moeten jagen, voedsel verzamelen, gereedschap maken en zichzelf beschermen tegen roofdieren en natuurrampen.

Het spel wordt gespeeld met een stapel kaarten, waarbij elke kaart een actie vertegenwoordigt die de spelers kunnen uitvoeren. Spelers moeten strategisch beslissen welke acties ze willen uitvoeren en welke kaarten ze willen sparen voor later, terwijl ze ook rekening moeten houden met hun voorraad aan voedsel en gereedschap.

Gezelschapsspelletje

Naarmate het spel vordert, worden de uitdagingen groter en moeten spelers meer samenwerken om te overleven. Het doel is om als stam te overleven en genoeg prestaties te behalen om de prehistorische tijdperken te doorstaan en de moderne tijd te bereiken.

In tegenstelling tot veel andere spellen is Paleo een coöperatief spel, wat betekent dat de spelers samen moeten werken om te winnen. Het prehistorische thema van het spel is interessant voor tieners die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, archeologie en wetenschap. En zoals ik al zei, het is prachtig vormgegeven.

Paleo bestellen >>

Monopoly

Dit is een klassieker die je gewoon in de spelletjeskast MOET hebben. Al is het maar om terug te denken aan je eigen tienertijd en de middagen met eindeloze potje Monopoly! Dat gun je je tiener nu toch ook?

Monopoly is een gezelschapsspel waarbij spelers geld verdienen door onroerend goed te kopen, verhuren en verkopen. Het klassieke bord bestaat uit vakjes die verschillende straten, bedrijven en stations. Deze kunnen worden gekocht door de spelers. Spelers gooien met een dobbelsteen om hun pion op het bord te verplaatsen en geld te verdienen door huur te ontvangen van tegenstanders die op hun eigendommen landen. Het doel van het spel is om de rijkste speler te worden door het verwerven van eigendommen, het verhuren ervan en het verzamelen van geld van tegenstanders. Het spel eindigt wanneer alle spelers behalve één failliet zijn gegaan.

Gezelschapsspel klassieker

Dit is echt zo’n gezelschapsspel waar je je tieners een lesje leert. En niet alleen over financiële planning, investeringen, inkomsten en uitgaven terwijl ze het spel spelen. Monopoly kan ook lang duren en vereist geduld en doorzettingsvermogen om tot het einde te blijven spelen. Tieners leren omgaan met frustratie, tegenslagen en de discipline om door te zetten tijdens langdurige activiteiten.

Inmiddels zijn er behoorlijk wat varianten van Monopoly, maar persoonlijk blijft de klassieker met de Kalverstraat het leukst.

Monopoly bestellen >>

30 Seconds

Heb je geen zin in frustratie en gedoe, dan is het gezelschapsspel 30 Seconds perfect voor een middagje plezier met tieners!

leuk bordspel tieners

30 Seconds is een bordspel waarbij spelers in teams strijden om zoveel mogelijk woorden te raden binnen 30 seconden. Het spel bestaat uit kaarten met daarop verschillende woorden en begrippen. Deze moeten door de ene speler worden beschreven, terwijl de andere spelers proberen te raden wat het woord of begrip is. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk woorden of begrippen te raden binnen de tijdslimiet en zo punten te verdienen. Het team met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

Samenwerken is bij dit spelletje dus belangrijk en voor tieners is dit zeker een leuke manier.

30 Seconds bestellen >>

Exit spellen

Wie van Escape rooms houdt, houdt van de Exit spellen! Exit spellen zijn interactieve puzzelspellen waarbij spelers een serie uitdagende raadsels en puzzels moeten oplossen om uit een denkbeeldige “escape room” te ontsnappen. Elke Exit game heeft een uniek verhaal en thema dat spelers meeneemt op een avontuurlijk en spannend speurtocht.

Het spel wordt geleverd met een assortiment puzzels en aanwijzingen in de vorm van kaarten, codeerwielen, puzzelstukjes en andere objecten die spelers moeten gebruiken om de raadsels op te lossen. De spelers moeten samenwerken en creatief denken om de uitweg te vinden en het doel van het spel te bereiken.

Eenmaal voltooid, kunnen de Exit spellen niet opnieuw worden gespeeld, omdat de oplossingen en antwoorden tijdens het spel worden onthuld en het spel niet meer dezelfde uitdaging zal bieden. Dat is dus wel een nadeel. Maar gelukkig zijn er wel heel veel toffe varianten om te spelen.

Wij vinden dit echt aanraders en ook zeker passen tussen dit rijtje met de leukste gezelschapsspelletjes voor tieners!

Exit spellen bestellen >>

En je kunt een spelletje spelen ook altijd nog simpel houden door een potje Yahtzee te spelen. Hoer vind je de Yahtzee spelregels. Of liever een potje kaarten? Check hier de leukste kaartspellen voor tieners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *