tieners van nu tieners van nu

23 dingen die de tieners van nu nooit zullen snappen

Hoe vaak zeg jij “vroeger hadden we dat niet”, of iets wat daarop lijkt? Maar wat wil je daar nou eigenlijk mee zeggen? Want vroeger hadden we heel veel dingen! Dingen waar tieners vandaag de dag geen bal van snappen.

Tieners van nu groeien op in een wereld die radicaal anders is dan die van hun ouders of grootouders. Technologie, sociale normen en culturele waarden zijn voortdurend in ontwikkeling, waardoor er een hele reeks dingen is die de tieners van nu nooit zullen begrijpen of ervaren.

Dus vandaag focussen we niet op wat we vroeger niet hadden. Maar juist op de dingen die we vroeger wel hadden! Een groot gemis voor de tieners van nu? Waarschijnlijk niet, maar wel leuk om nog eens een keer naar boven te halen. Want ja… die goede oude tijd!

Leven zonder mobiele telefoon of internet

Voor de meeste tieners van nu is het ondenkbaar om zonder mobiele telefoon of internet te leven. Maar als je in de jaren ’90 of eerder geboren bent, heb je een wereld gekend waarin mensen nog geen mobiele telefoon hadden en internet nog in de kinderschoenen stond. Je moest bellen vanuit een vaste telefoonlijn en als je op zoek was naar informatie, ging je naar de bibliotheek.

Dingen die de tieners van nu nooit zullen snappen?

1.Een werkstuk maakte je dan ook niet met Chat AI, maar je haalde een encyclopedie uit de bibliotheek.

2. De telefoon opnemen zonder te weten wie er belt. En ook je naam (voor en achternaam) zeggen bij het opnemen.

3. Een telefoonnummer opzoeken in het telefoonboek. (Ken je de telefoonboeken nog?!?) En de telefoonnummers van je beste vrienden wist je uit je hoofd.

4. En toen kwam het glorieuze geluid van het inbellen zodat je internet op je computer kreeg! Tegelijkertijd aan de telefoon en op de computer kunnen zitten? Nope!

5. Even googlen? Woorden opzoeken in een echt woordenboek.

6. Uiteindelijk kwamen er mobieltjes. Maar je moet heel zorgvuldig zijn met het aantal tekens in een berichtje. Als ik het goed onthouden heb, waren het er 160!

7. Oh en weet je wat vet was op je Nokia mobieltje? Snake spelen!

Wachten, wachten, wachten

8. Wachten op het ontwikkelen van foto’s

Tegenwoordig kunnen tieners onmiddellijk foto’s maken en ze delen op sociale media. Maar vroeger moest je wachten tot de foto’s ontwikkeld waren om te zien hoe ze eruit zagen. Soms kon het dagen of zelfs weken duren voordat je je foto’s eindelijk kon bekijken.

9. Het wachten op favoriete tv-programma’s

Je favoriete programma bekijken op de exacte dag en tijd dat het op TV was. Met streamingdiensten en digitale opnameservices is het tegenwoordig mogelijk om op elk moment van de dag je favoriete tv-programma’s te bekijken. Maar vroeger moest je je aanpassen aan de uitzendtijden van je favoriete programma’s en misschien zelfs een VHS-tape gebruiken om ze op te nemen als je er niet bij kon zijn.

10. Films in de bioscoop en de speeltijden moest je opzoeken in de krant of gewoon gaan en wachten tot de gewenste film zou draaien.

11. Wachten op de bus. Je moest naar het bushokje toe om te kijken hoe laat de bus voorbij zou komen.

tiener vroeger nu

Cassettebandjes

12. Het opnemen van muziek op cassettebandjes

Voor de opkomst van cd’s en digitale muziekbestanden, waren cassettebandjes de norm. Tieners van nu zullen waarschijnlijk nooit het plezier kennen van het opnemen van hun favoriete nummers van de radio op een cassettebandje en het afspelen tot het einde van de tape.

13. Je zat dan ook regelmatig te wachten om je favoriete liedje van de radio opnemen. Dit deed je dan door op het juiste moment op play en record te drukken (bonus als je de DJ niet over het nummer heen hebt horen praten!).

14. Een cassettebandje terugspoelen met een potlood!

Waar ben ik?

Wat tieners van nu ook nooit zullen snappen?

15. Het vinden van routebeschrijvingen zonder GPS

Met de komst van GPS en Google Maps is het bijna ondenkbaar geworden om zonder deze technologie te reizen. Maar wij volwassenen zullen ons herinneren hoe vaak we een papieren kaart moesten gebruiken om hun weg te vinden, of zelfs gewoon op je geheugen en richtingsgevoel vertrouwen om naar een (nieuwe) locatie te navigeren.

16. Leven in een wereld zonder sociale media. Een tiener van nu vraagt zich ongetwijfeld af hoe we dan communiceerden, informatie deelden en ons leven documenteerden. Een wereld zonder Instagram-, TikTok- of Snapchat-accounts. Wow.

Creatieve oplossingen

Ook waren we de masters in creatieve oplossingen! We moesten wel, want voor veel dingen was het wiel nog niet uitgevonden.

17. Zoals in je videospel blazen om het weer aan de praat te krijgen.

18. Tandpasta gebruiken om je acne te genezen.

19. Moeten opstaan en naar de TV lopen om van zender te veranderen. En als er ruis in je beeldbuis zat, gaf je er een klap op.

20. Naar buiten lopen om te weten wat voor temperatuur het buiten is.

Mooie herinneringen

Maar boven al zijn het mooie herinneringen. En ook als zullen de tieners van nu nooit zullen snappen wat wij vroeger deden, hoop ik wel dat ze hun eigen mooie herinneringen gaan maken.

21. Briefjes schrijven naar je vrienden in de klas.

22. Het geluid van de wegwerpcamera die opwindt terwijl je je voorbereidt op de volgende geweldige foto

23. Als je het geluk had om kabel te hebben, kon je MTV en TMF kijken met echte muziekvideo’s!


tieners van nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *