puber gamet veel puber gamet veel

Hoe je het spel met een gamende puber in huis speelt

Als moeder van een dertienjarige game-enthousiast, is mijn leven een dagelijkse strijd tegen de verleidelijke krachten van virtuele werelden. Je zou er een ‘game’ van kunnen maken. Mijn zoon is een typische puber die zijn dagen het liefst doorbrengt in een donkere kamer, verlicht door een beeldscherm met een potje Fortnite.

Het begon onschuldig genoeg. Een spelletje hier, een uurtje daar. Maar langzaam zag ik hoe de virtuele werelden hem meer grepen dan de echte. Waar hij vroeger buiten speelde met vrienden, zijn deze ontmoetingen nu verschoven naar een online slagveld genaamd Fortnite.

Balans vinden

Ik probeer de balans te vinden tussen het respecteren van zijn hobby en het aandringen om eens een keer iets anders te gaan doen. We hebben zeker regels ingesteld, geen games na negen uur ’s avonds en huiswerk eerst. Maar deze regels worden vaak meer gebroken dan nageleefd. Elke poging tot inperking wordt begroet met zuchten, oogrollen, en de klassieke “Even m’n potje afmaken…”

Maak ik me druk om niets? Het gamen biedt hem een ontsnapping, een plek waar hij zichzelf kan zijn, uitdagingen heeft en ja, zelfs vriendschappen maakt. Maar toch maak ik me zorgen. Dit kan toch niet goed zijn voor zijn gezondheid en sociale vaardigheden ? Bovendien mis ik de tijden dat hij enthousiast vertelde over zijn dag op school, in plaats van het gemompel over Fortnite.

Positieve kanten

En toch, toch zie ik ook de positieve kanten. Hij heeft geleerd snel te denken, problemen op te lossen en samen te werken met mensen over de hele wereld. en ook zijn Engels is behoorlijk goed door het constant communiceren in internationale games.

Het spel met een gamende puber in huis

Ik blijf zoeken naar manieren om verbinding te maken, om hem te laten zien dat het leven buiten het scherm net zo spannend en uitdagend kan zijn. Ik hoop dat hij op een dag die balans zelf zal vinden. Tot die tijd zal ik er zijn om hem te steunen, te begeleiden en af en toe de stekker uit het stopcontact te trekken, figuurlijk. Eigenlijk is het opvoeden van een gamende puber een soort reallife game. Een spel zonder handleiding, vol onverwachte wendingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *