verwachten van een 12 jarige verwachten van een 12 jarige

Wat kan je verwachten van een 12 jarige?


Een tiener van 12 jaar is als een avocado in de supermarkt, de ene dag nog lang niet rijp en de volgende dag plotseling te rijp. Op deze leeftijd kunnen ze de ene minuut zelfstandig hun huiswerk plannen en de volgende minuut vergeten dat schoenen niet in de koelkast horen. Nou ja, met andere woorden, met een 12-jarige in huis weet je nooit helemaal wat je kunt verwachten.

Maar eerlijk is eerlijk, het valt ook niet mee om 12 jaar te zijn. In dit levensjaar gebeuren er namelijk behoorlijk wat grote veranderingen. Om maar te beginnen met de verandering van de basisschool naar de middelbare school. En dan ook nog de mega veranderingen in het lichaam van een 12 jarige. Hun emotionele wereld lijkt soms op een achtbaan ontworpen door een comité van hormonen, waarbij elk moment een verrassing is.

Maar goed, er zijn echt wel een paar punten wat je kan verwachten van een 12 jarige. We nemen ze in dit artikel even onder de loep.

Sociale ontwikkeling van een 12 jarige

Sociaal gezien zijn ze als jonge detectives, constant bezig met het ontcijferen van de complexe codes van vriendschappen en mode. Vriendschappen worden wel steeds belangrijker. Ze beginnen ook meer waarde te hechten aan de mening van leeftijdsgenoten. Soms willen tieners van 12 meer tijd doorbrengen met vrienden dan met familie. En ja, dat is even wennen voor pa en ma.

Door de hormonale veranderingen kunnen er emotionele ups en downs zijn. 12 jarigen beginnen complexere emoties en empathie te ervaren, maar dat zorgt ook voor conflicten met zijn ouders. Dit gebeurt voornamelijk als ze op zoek gaan naar meer onafhankelijkheid.

verwachten van een 12 jarige

Zelfstandigheid en wat kunnen ze zelf?

Van een 12 jarige kun je best wel wat verwachten qua klusjes. Die onafhankelijkheid waar ze naar snakken gaat immers han in hand met zelfstandigheid. Dit zijn prima klusjes om een verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen:

  • Kamer opruimen: Houd je eigen kamer netjes, inclusief het bed opmaken en stofzuigen.
  • Huisdieren verzorgen: Zorg voor de huisdieren, zoals eten geven, uitlaten, en de kattenbak of het hok schoonmaken.
  • Afwassen: Help mee met afwassen of laad en leeg de vaatwasser.
  • Was doen: Leer hoe je de was moet sorteren, wassen, drogen, en vouwen.
  • Koken: Begin met eenvoudige kooktaken, zoals het maken van je eigen ontbijt of lunch, en help mee met het voorbereiden van het avondeten.
  • Boodschappenlijstje maken: Help mee met het opstellen van een boodschappenlijstje en ga mee boodschappen doen. Kort lijstje? Probeer het zelf een keer te halen.
  • Afval en recycling: Zorg ervoor dat het afval en recycling naar buiten wordt gebracht op de juiste dagen.
  • Huiswerk: Plan en voltooi je huiswerk zelfstandig, maar vraag om hulp wanneer je het nodig hebt.
  • Planten water geven: Zorg voor de binnen- en buitenplanten door ze regelmatig water te geven.
  • Eenvoudig onderhoud: Leer kleine reparaties uit te voeren, zoals een lekke fietsband plakken of een losse schroef aandraaien.

Cognitieve ontwikkeling

Heb je ooit een oude telefoon ge-upgrade naar een nieuwe en dat je apps plotseling sneller werkten? Nou zo gaat het ook een beetje met de cognitieve ontwikkeling van een 12-jarige. Er is meer opslagruimte voor nutteloze feitjes en ze kunnen verbazingwekkend goed multitasken tussen huiswerk en het onderhouden van een bloeiende sociale media-carrière.

Ze beginnen abstract te denken, wat betekent dat ze niet alleen de wereld in zwart-wit zien, maar ook in een regenboog van ‘misschiens’ en ‘wat als?’. Vraagstukken als “Als ik nu mijn kamer niet opruim, zou het universum dan instorten?” kunnen voorkomen. Het probleemoplossend vermogen van een tiener van 12 jaar groeit, al kan hun vermogen om hun kamer daadwerkelijk op te ruimen soms nog wat achterblijven.

Terwijl hun hersenen zich ontwikkelen, kunnen ze je verrassen met diepe vragen over het universum, rechtvaardigheid, of waarom pizza niet elke dag als ontbijt kan dienen. Hoe dan ook, hun vermogen om zich te concentreren en complexere informatie te verwerken verbetert, wat hen helpt in school.

Kortom, wat je kunt verwachten is dat een 12-jarige een fascinerende cognitieve ontwikkeling doormaakt.

Zei iemand groeispurt?

Fysiek gezien starten ze hun groeispurt, vaak gekenmerkt door een onhandigheid die schattig is, tenzij ze je favoriete vaas als bal gebruiken. Maar maak je geen zorgen, achter elke vergeetachtige actie of emotionele uitbarsting, groeit een uniek persoon vol potentieel en verrassingen.

Het is superleuk om je kind te zien groeien, het nadeel van een groeispurt is wel dat het vaak gepaard gaat met groeipijn. Minder leuk.

Veel tieners van 12 jaar beginnen tekenen van puberteit te vertonen, zoals borstontwikkeling bij meisjes, stemveranderingen bij jongens en groei van lichaamshaar bij beiden. Ook kunnen ze beginnen te zweten en last hebben van acne. Dus verwacht vooral veel kosten aan deodorant met een 12 jarige in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *