films van vroeger films van vroeger

Films van vroeger die leuk zijn om nu met je eigen puber te kijken

Zet de popcorn klaar en roep je puber erbij! Het is tijd voor een avondje bankhangen met een paar films van vroeger, die nu ook leuk zijn om samen met je tiener te kijken!

Ben je wel in voor een beetje nostalgie? En vind je dat sommige films uit je eigen puberteit gezien moeten worden door je tieners nu? Dan zit er niets anders op dan je pubers naast je op de bank te zetten en om te kopen met wat lekkers. Want in eerste instantie zullen ze hoogstwaarschijnlijk een beetje tegenstribbelen en willen ze die ‘oude zooi’ niet zien. Maar wanneer ze eenmaal een paar minuten van de klassieker gekeken hebben, blijkt het toch best een leuke film te zijn. Ugh, pubers!

Dit zijn de films van vroeger die leuk zijn om nu met je eigen puber te kijken. Van klassiekers die jou en je tiener laten lachen, nadenken en misschien zelfs een paar tranen laten vloeien. Van films die de beproevingen van het tienerleven laten zien (en er dus vroeger ook al waren) tot films die gaan over liefde, moed, vastberadenheid en het overwinnen van angst.

Back to the future (1985)

Back to the Future is een iconische Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1985. Dit is één van die superleuke films van vroeger om met je puber te kijken.

De film draait om het personage Marty McFly (gespeeld door Michael J. Fox), een tiener uit de jaren 80. Marty wordt per ongeluk door een tijdmachine, die gebouwd is door zijn excentrieke vriend Dr. Emmett Brown (gespeeld door Christopher Lloyd), terug in de tijd gestuurd.

Hij komt terecht in 1955 en daar ontmoet Marty zijn ouders, die in 1955 nog tieners zijn. Hij moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze verliefd op elkaar worden, anders zal hij nooit worden geboren. Ondertussen moet hij ook proberen een manier te vinden om terug te keren naar zijn eigen tijd, terwijl hij wordt achtervolgd door een bendeleider, Biff Tannen (gespeeld door Thomas F. Wilson), die hem bedreigt.

Uiteindelijk slaagt Marty erin om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en keert hij terug naar zijn eigen tijd. Maar voordat hij vertrekt, ontvangt hij een brief van Doc Brown uit 1985 waarin staat dat hij in 1955 is gestrand en hulp nodig heeft om terug te keren naar de toekomst.

De film werd een enorm succes en kreeg twee vervolgen. Back to the future 2 (1989) is ook zeker een film die je moet kijken met je puber. Ook deze film is super geinig, omdat Marty dan naar de toekomst reist. 2015 welteverstaan! Dat is natuurlijk hilarisch om pubers te laten zien hoe ze in de jaren 80 dachten hoe 2015 eruit zou zien.

Clueless (1995)

Hoe lang is het geleden dat je deze leuke klassieker hebt gezien? Echt een film om nu met je puber te kijken! Het thema van Clueless is van alle tijden. Want of je nu in 1980 of in 2008 geboren bent, het vinden van jezelf blijft een zoektocht tijdens de puberteit.

Clueless is een Amerikaanse romantische komedie uit 1995. De film speelt zich af in Beverly Hills en volgt het leven van de rijke, populaire en modieuze middelbare scholier Cher Horowitz (gespeeld door Alicia Silverstone).

Cher heeft alles wat ze wil, behalve een vriendje, dus besluit ze om de onpopulaire nieuwe student Tai Frasier (gespeeld door Brittany Murphy) te transformeren tot een populaire tiener. Cher’s plan werkt, maar Tai’s populariteit zorgt voor onverwachte rivaliteit.

Terwijl Cher en haar vrienden door het leven op hun high school navigeren, maken ze kennis met de ups en downs van het volwassen worden. Uiteindelijk beseft Cher dat het belangrijkste niet haar populariteit of materiële bezittingen zijn, maar de mensen om haar heen en degenen van wie ze houdt.

Clueless is een iconische film die populair werd vanwege de stijl, humor en het inzicht in het leven van tieners in de jaren 90.

10 Things I Hate About You (1999)

Als we het over films van vroeger hebben, dan hoort 10 Things I Hate About You zeker in het rijtje thuis! Deze film is een romantische komedie uit 1999 en is gebaseerd op het toneelstuk “The Taming of the Shrew” van William Shakespeare.

De film speelt zich af op een middelbare school in Seattle. De opstandige en intelligente Kat Stratford (gespeeld door Julia Stiles) en de populaire en charismatische Patrick Verona (gespeeld door Heath Ledger). Om te kunnen uitgaan met Kat’s jongere zus Bianca (gespeeld door Larisa Oleynik), wordt Patrick ingehuurd om Kat te versieren, maar hun relatie ontwikkelt zich al snel tot iets echts.

De mooie en populaire Bianca Stratford heeft een dilemma: ze mag pas daten als haar oudere zus, Katarina (opstandig en intelligent) ook een date heeft. De mysterieuze Parick Verona wordt betaald om Kat te daten, maar hun relatie ontwikkelt zich al snel tot iets ‘echts’.

“Ik haat de manier waarop je tegen me praat, en de manier waarop je je haar knipt. Ik haat de manier waarop je in mijn auto rijdt. Ik haat het als je staart. Ik haat je grote domme gevechtslaarzen, en de manier waarop je mijn gedachten leest. Ik haat je zo erg dat het me ziek maakt, het laat me zelfs rijmen. Ik haat het, ik haat de manier waarop je altijd gelijk hebt. Ik haat het als je liegt.

Ik haat het als je me laat lachen, nog erger als je me laat huilen. Ik haat het als je er niet bent, en het feit dat je niet gebeld hebt. Maar ik haat vooral de manier waarop ik je niet haat. Niet eens in de buurt, niet eens een klein beetje, helemaal niet.” – Kat

Wat leert dit je tieners? Dat haat een krachtig woord is.

Titanic (1997)

Als puber was ik hopeloos verliefd op Jack aka Leonardo DiCaprio. Dus of dit nou een één van de films van vroeger is die je móét kijken met je pubers of een persoonlijke must-see is, laat ik in het midden. De film won wel maar liefst 11 Oscars en het leert je puber in ieder geval ietsiepietsie beetje over een van de grootste rampen in de maritieme geschiedenis.

Dit romantische drama is gebaseerd op de waargebeurde ramp met het schip de RMS Titanic in 1912. De film volgt het verhaal van Jack en Rose, twee passagiers uit verschillende sociale klassen die aan boord van de Titanic verliefd worden. Terwijl hun romance zich ontwikkelt, botst het schip op een ijsberg en zinkt het naar de bodem van de oceaan, waardoor de meeste passagiers omkomen.

Pretty in Pink (1986)

Nog zo’n klassieke film (met een fantastische soundtrack) die kwesties als klassenverschillen en disfunctionele gezinnen behandelt.

Molly Ringwald schittert als het niet erg populaire meisje van de middelbare school dat moet kiezen tussen de genegenheid van haar eigenzinnige jeugdliefde of een rijke en populaire jongen die ze op school ontmoet.

De film behandelt ook andere thema’s die relevant kunnen zijn voor tieners, zoals vriendschap, identiteit en het vinden van je eigen weg in de wereld.

Het kijken van Pretty in Pink met een puber kan een goede manier zijn om met hen te praten over deze onderwerpen. En de herkenning van de uitdagingen en dilemma’s is natuurlijk ook altijd fijn.

Forrest Gump (1994)

Er zijn verschillende redenen waarom het kijken van Forrest Gump (1994) met pubers een goed idee is! Er zitten verschillende levenslessen in. Hij groeit bijvoorbeeld op van een kind met een leerstoornis tot een volwassene die allerlei obstakels overwint. Forrest Gump geeft je een unieke kijk op de Amerikaanse geschiedenis van de jaren 60 en 70. En de emotioneel aangrijpende film behandelt thema’s, zoals liefde, vriendschap, verdriet en verlies.

Maar de meest bijzondere les voor tieners? Je hoeft geen hersens te hebben om te slagen in het leven, maar je moet wel het huis uit.

Forrest Gump (1994) is een film over het leven van een man genaamd Forrest Gump, verteld vanuit zijn perspectief. Forrest, gespeeld door Tom Hanks, heeft een laag IQ en groeit op in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren ’50 en ’60. Ondanks zijn beperkingen maakt Forrest verschillende belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis mee, waaronder de Vietnamoorlog en de burgerrechtenbeweging. Onderweg ontmoet hij verschillende belangrijke figuren, waaronder Elvis Presley, John Lennon en presidenten Kennedy en Nixon. Forrest heeft ook een aantal belangrijke relaties, waaronder met zijn jeugdvriendin Jenny, die hem door dik en dun steunt.

“Mijn moeder zei altijd: “Het leven is als een doos bonbons. Je weet nooit wat je krijgt.” – Forrest Gump

Good Will Hunting (1997)

Dit is één van de films van vroeger die de carrières van Ben Affleck en Matt Damon (Academy Award, Beste Acteur en Beste Originele Scenario met Affleck) op de kaart zette.

De film vertelt het verhaal van Will Hunting (gespeeld door Matt Damon), een jonge conciërge aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die een ongelooflijk wiskundig talent heeft, maar moeite heeft om zijn leven op orde te houden vanwege zijn traumatische verleden en emotionele problemen.

Wanneer Will wordt ontdekt, krijgt hij de kans om zijn talenten te ontwikkelen en zijn leven te veranderen. Maar hij moet eerst zijn eigen demonen onder ogen zien en zijn verleden verwerken. De film behandelt thema’s zoals identiteit, vriendschap, liefde, vertrouwen, onderwijs en de zoektocht naar betekenis in het leven.

Kortom, een goede film om je pubers te inspireren om hun eigen potentieel te ontdekken en te ontwikkelen, en om streven naar wat ze willen bereiken een beetje op te peppen.

Mean Girls (2004)

Deze komedie pakt middelbare school drama, pesten en romantiek aan. En is heerlijk om met een stel puberende meiden te kijken.

De film volgt het verhaal van de 16-jarige Cady Heron, gespeeld door Lindsay Lohan, die na jarenlang thuisonderwijs te hebben gevolgd voor het eerst naar een reguliere school gaat. Op haar nieuwe school raakt ze bevriend met Janis en Damian, twee buitenbeentjes die haar waarschuwen voor “The Plastics”, de populaire meiden op school. Cady krijgt echter al snel aandacht van de leider van The Plastics, Regina George, en wordt opgenomen in hun groep. Na verloop van tijd raakt Cady steeds meer verwikkeld in de politieke spelletjes en roddels van The Plastics, wat leidt tot verraad, conflicten en uiteindelijk een belangrijke les over ware vriendschap en zelfacceptatie.

Deze klassieker mag je gerust een bitchy film noemen. Lindsay Lohan is zo goed in deze film dat het gewoon verdrietig is als je bedenkt hoezeer zij naderhand ontspoorde, maar dat terzijde. Want verder is dit gewoon een fantastisch grappig film in de gruwelijke wereld die middelbare school heet.

Grease (1978)

Misschien is deze film van ver voor jouw eigen puberteit, maar wie heeft hem nou niet gezien als puber? Alle tieners zouden de film Grease moeten kijken, omdat het gewoon een klassieker in de filmgeschiedenis is.

Deze muzikale romantische komedie speelt zich af in de jaren ’50 en volgt het verhaal van Danny Zuko (John Travolta) en Sandy Olsson (Olivia Newton-John). Dit zijn twee middelbare scholieren die een vakantieliefde hebben gehad en elkaar na de zomer terugvinden op Rydell High School. Danny is lid van de T-Birds, een groep stoere jongens, en Sandy is een brave nieuwkomer op school. Ze moeten allebei een manier vinden om bij de ander in de smaak te vallen, terwijl ze te maken krijgen met de sociale hiërarchie op school en andere tienerproblemen.

Grease bevat veel thema’s die relevant zijn voor tieners, zoals het vinden van je identiteit, verliefd worden, groepsdruk en de strijd om geaccepteerd te worden. Daarnaast bevat de film enkele iconische en gedenkwaardige scènes, dansnummers en liedjes die vandaag de dag nog steeds populair zijn.

The Blue Lagoon (1980)

Guilty pleasure nummer 1 is The Blue Lagoon!

The Blue Lagoon is een romantisch avonturendrama uit 1980 dat gaat over twee tieners. Emmeline en Richard stranden op een onbewoond eiland en moeten daar overleven zonder de hulp van volwassenen. Het verhaal bevat veel elementen die aantrekkelijk zijn voor tieners, zoals een avontuurlijke en exotische setting, een spannend verhaal van overleven en de ontwikkeling van een romantische relatie tussen de twee hoofdpersonen.

Cool Runnings (1993)

Guilty pleasure nummer 2 is Cool Runnings! Deze heerlijke film gaat over doelen nastreven en leren dat het niet erg is om tegenslagen te ervaren.

Cool Runnings is een komedie gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het Jamaicaanse bobsleeteam dat deelnam aan de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, Canada. Het verhaal van de film gaat dus niet alleen over sportprestaties, maar ook over doorzettingsvermogen, teamwerk en het overwinnen van obstakels.

De film laat zien hoe het Jamaicaanse bobsleeteam werd uitgelachen en niet serieus genomen werd door andere teams en toeschouwers, maar toch vasthield aan hun droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen en te concurreren op het hoogste niveau.

Het is een film met veel humor en de personages zijn allemaal zeer sympathiek en charismatisch. Ik vind dit echt één van de meest fantastische films van vroeger en heb hem als puber meerdere keren gezien.


films van vroeger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *