gespreksonderwerpen gespreksonderwerpen

5 gespreksonderwerpen die je beter aan een ander kunt overlaten

Als ouder zou je graag een beetje invloed op je tiener willen uitoefenen. Echter willen ze niet altijd horen wat jij te zeggen hebt. Gewoon, omdat jij zijn vader of moeder bent. Over bepaalde gespreksonderwerpen kun je dan ook lullen als brugman, maar je tiener vind jouw mening en wat je te zeggen hebt, totaal niet boeiend.

En dat terwijl, als iemand anders precies hetzelfde zegt, ze wel opeens kunnen luisteren. Mooi is dat, daar sta je dan met je goeie gedrag. Ik ben tot de conclusie gekomen dat je bepaalde gespreksonderwerpen in de opvoeding maar beter aan een ander kunt overlaten.

1. Geld

Of eigenlijk, vooral sparen, maar ook praten over geld is iets wat niet zo lekker bij een puber binnenkomt. Ja, als we het hebben over het zakgeld dat je puber krijgt natuurlijk wel. Maar het hebben over slim omgaan met geld en het uitgeven van geld of juist geld besparen, is maar een lastig onderwerp om te bespreken met een tiener.

Niet zozeer dat het ongemakkelijk is, maar ze vinden hoe jij het als ouder doet en wat jij als ouder vindt, gewoon allemaal stom. Beleggen? Dat is voor oude lullen! Tot een ander er een keer over begint en het opeens wel interessant is. Soms is het gemakkelijker voor het ego van een puber om dit soort advies van iemand anders aan te nemen dan van zijn ouders.

2. Mode

Dit is één van de gespreksonderwerpen die je beter kunt vermijden. Hoewel je misschien denkt dat je er nog hip en fris bijloopt, je puber denkt daar zeker weten anders over! Ga nooit en te nimmer met je puber in discussie over mode. Echt, daar ga je je als ouder niet beter van voelen. Want ook al loop je er daadwerkelijk nog hip en fris bij, je puber zal dat nooit vinden. Jij bent gewoon echt helemaal vintage.

3. Hygiëne

Je moet even een deo’tje op doen! Hoe vaak heb jij dat al tegen je puber moeten zeggen en hoe vaak werd je volkomen genegeerd? Tot er op een dag een klasgenoot zegt dat ‘ie stinkt (wat je al die tijd dus probeert te voorkomen)… Pas dan gaat je puber het gebruik van deodorant serieus nemen.

4. Talenten

Heb je je puber weleens een compliment gegeven over iets waar hij of zij erg goed in is? De meeste pubers nemen de complimenten van hun ouders niet zo serieus. ‘Dat zeg je alleen maar omdat je mijn moeder bent’ of ‘jij vindt altijd alles leuk wat ik doe’. En zo wordt het wel heel lastig om je puber te laten bloeien in zijn talenten. Tenzij je de complimenten geven aan een ander overlaat.

5. Seks

Je kunt natuurlijk een poging doen om met je tiener te praten over seks, maar over het algemeen zal het lijken of het oor in, oor uit gaat. Met de nadruk op lijken! Want dit is een onderwerp waar ze zeker wel interesse in hebben, ze vinden het alleen ongemakkelijk om hierover te praten met hun ouders. Een uitzondering daargelaten, maar over het algemeen kunnen ze dit onderwerp ook het beste met iemand anders bespreken. Denk aan een (jongere) oom of tante.


gespreksonderwerpen

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *