Met je puber praten over seks Met je puber praten over seks

Met je puber praten over seks… Oké, daar gaan we dan!

Met je puber praten over seks. Het is één van de de belangrijkste en meest invloedrijke gesprekken die je met je tiener kunt voeren. Toch kan het ook één van de meest ongemakkelijke gesprekken zijn. Zeker als je puber zich gedraagt als een kleuter tijdens zo’n gesprek.

Het is fijn om open en eerlijke gesprekken te kunnen voeren met je tiener over seks en seksualiteit. En sommige pubers zullen ook echt geïnteresseerd zijn en serieus kunnen kletsen hierover. Terwijl anderen tieners beginnen te giechelen alsof ze kleuters zijn en je over poep en plas praat. Is je tiener in dit geval nog niet toe aan praten over seks?

Hoe normaal het onderwerp ook is, ik bedoel we doen het allemaal, maar laten we niet gaan doen alsof het supergemakkelijk is om met je puber over seks te praten. Kortom, hoe pak je zulke gesprekken aan? Hoe kun je hem of haar juiste informatie te geven, die ook bij zijn of haar leeftijd past.

Waarom willen pubers seks?

Maar eerst, waarom zouden pubers seks willen hebben? Moeten ze niet ergens anders mee bezig zijn? Huiswerk maken of zo? Maar nee, seksuele verlangens en aantrekkingskracht zijn natuurlijke en normale aspecten van de mens. Tieners worden geconfronteerd met nieuwe gevoelens en sensaties in hun lichaam. Deze gevoelens beginnen vaak op te komen tijdens de puberteit. Ze beginnen seksualiteit te verkennen en willen deze nieuwe gevoelens begrijpen en ontdekken. Daarbij speelt de drang om seks te ervaren en het verlangen om zich te verbinden met anderen, ook een belangrijke rol waarom pubers seks willen.

Oftewel, het is gewoon een normale ontwikkeling dat pubers seks willen. Het is dan ook belangrijk om te erkennen dat die verlangens naar seks, hele normale ontwikkelingen zijn in de puberteit.

Je puber begeleiden

Toch is het belangrijk om deze ontwikkeling te ‘begeleiden’. Door te zorgen voor een omgeving waarin een puber zich veilig en gerespecteerd voelt. En je puber moet natuurlijk ook op de hoogte zijn van informatie en middelen om veilig en gezond seks te hebben.

Vandaar dat ‘het gesprek’, met je puber praten over seks, zo belangrijk is. Echter is dit natuurlijk geen gesprekje die je eenmalig met je puber voert. Je kunt je puber begeleiden door te praten over seks en seksualiteit, maar dan moet het wel een doorlopend gesprek zijn.

Het is in je begeleiding belangrijk dat tieners niet alleen de juiste feiten over seks en seksualiteit leren, maar ook hoe ze gezonde en veilige beslissingen over seks kunnen nemen.

Seksualiteit en seks

Voor alle duidelijkheid, seksualiteit en seks zijn niet hetzelfde. Seksualiteit gaat over een breed scala van onderwerpen, waaronder een gezonde omgang met ons eigen lichaam en respect voor de zeggenschap van anderen over hun lichaam. Seks, daarentegen, omvat lichamelijke handelingen die, wanneer ze op het juiste moment en met de juiste persoon gedaan worden, een hele fijne ervaring kan zijn. Beide zijn belangrijke onderwerpen om te bespreken met je puber en om een gezonde seksuele ontwikkeling te hebben.

Hoe kun je met je puber praten over seks:

Of je puber er nou lacherig over doet of niet, met je puber praten over seks is dus gewoon een belangrijk onderdeel van de opvoeding.

Begin vroeg

Het is belangrijk om te beginnen met praten over seks, voordat je tiener zijn seksualiteit begint te verkennen. J kunt beginnen met het bespreken van de veranderingen die zij in de puberteit zullen ervaren, waaronder lichamelijke veranderingen, zoals borsten en lichaamshaar. Maar ook emotionele veranderingen, zoals stemming en emoties.

Veilige omgeving

Praten over seks kan ongemakkelijk zijn, maar je kunt het makkelijker maken door een comfortabele omgeving te creëren waarin je tiener zich veilig en vrij voelt om vragen te stellen.

Leeftijdsgeschikt

Gebruik taal die je tiener kan begrijpen en die geschikt is voor zijn leeftijd. Gebruik bij het praten over met je tiener over seks eenvoudige termen. En wees vooral open en eerlijk. Je hoeft er geen doekjes om winden, maar noem het beestje bij zijn naam.

Luister actief

Luister naar je puber zonder te oordelen of te bekritiseren. En je hoeft als ouder ook niet overal een antwoord op te hebben. Soms zegt het feit dat je actief kunt luisteren veel meer dan een antwoord waar je tiener toch niet op zit te wachten.

Toestemming en respect

Leer je tiener over het belang van toestemming, het respecteren van grenzen en het verantwoordelijk zijn voor hun daden. Het hebben van seks kan alleen als je ook kunt communiceren met een ander. En wanneer je begrijpt dat je niet over grenzen kunt gaan.

Kom er regelmatig op terug

Seksuele voorlichting is dus geen eenmalig gesprek! Het is een onderwerp die je regelmatig terug moet laten komen. Een gesprek die continu in ontwikkeling is, zeg maar. Wees ten alle tijden beschikbaar voor je puber, om vragen te beantwoorden, om adviezen te geven of gewoon om te luisteren.

Kortom, met je puber praten over seks kan ongemakkelijk zijn, maar het is zeker noodzakelijk. Door regelmatig het gesprek aan te gaan, door informatie te geven en je eigen normen en waarden te delen, help je je tiener een gezonde seksuele ontwikkeling te hebben.


Met je puber praten over seks

Lees ook: wat als je puber steelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *