hoe krijg je een puber aan het leren hoe krijg je een puber aan het leren

Hoe krijg je een puber aan het leren?

Hoe krijg je een puber aan het leren? Misschien vind je het een gekke vraag, dan heb je ‘mazzel’ en waarschijnlijk een puber die goed kan leren. Maar niet bij iedere tiener gaat het leren altijd gemakkelijk of vanzelf. Sterker nog, de meeste tieners moet je leren leren. En dat kan moeilijk zijn. Toch is het leren leren belangrijk voor je puber. Het voorkomt een hoop gedoe en stress.

Motiveren en frustratie

“Ik doe het straks”, “Ik heb vandaag al genoeg gedaan” of “Laat me met rust” zijn geen ongewone antwoorden die je krijgt als je je puber vraagt naar de status van zijn huiswerk.

Het is natuurlijk heel frustrerend om je puber steeds te moeten motiveren om zijn huiswerk te doen. Waarom kan hij er zelf niet aan denken en moet jij als ouder steeds achter zijn broek aan zitten? En het meest frustrerende is misschien nog wel dat hoe harder je motiveert, hoe meer tegengas je van je puber krijgt.

Ik hoor vaak, ze moeten het zelf doen. En dat klopt ook, pubers moeten zeker zelf hun huiswerk maken. Maar ze hebben wel nog begeleiding nodig in het motiveren en plannen. Als je op zoek bent naar hoe je een tiener kunt motiveren om zijn huiswerk te maken, dan zit je hier goed. Hier zijn de beste strategieën die je kunt gebruiken om je tiener zijn huiswerk voor school te laten maken.

Routine

Het leven van tieners kan chaotisch en druk zijn. Vrienden zijn heel belangrijk en er gaat ook een hoop tijd zitten in gamen en social media. En zoals we allemaal wel weten, slokt deze dingen heel veel tijd op en is het lastig om te stoppen. Je puber denkt misschien dat hij juist uren aan zijn huiswerk moet en geen tijd heeft voor dit soort dingen. Maar eigenlijk is het andersom.

Daarom is een routine met duidelijke tijden belangrijk.

Bedenk wanneer je tiener het meest productief is. Dit kan zijn wanneer hij thuiskomt van school, later in de middag of in de avond. Blokkeer een vaste tijd voor zijn huiswerk.

Je kunt je puber helpen door een kalender op te stellen waarop de ‘huiswerk tijden’ per dag staan aangegeven. Als je tiener een tijdsbestek heeft om mee te werken en ziet dat hij ook vrije tijd kan hebben, kan dat motiverend werken.

Geen afleiding

Als ik naar mijn bureau kijk, ben ik een heel slecht voorbeeld. Het werkt namelijk beter wanneer je tijdens het huiswerk maken zo min mogelijk afleiding hebt. Je raadt het al, mijn bureau is een chaos!

Maar goed, het gaat hier niet om mij, maar om hoe je je tiener kunt motiveren om huiswerk te maken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een ‘rommelvrije’ ruimte de productiviteit kan verhogen. Licht, temperatuur en lawaai zijn ook factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor het studeren.

Eigen verantwoordelijkheid

Hoe graag je je tiener ook wil helpen met zijn huiswerk, het blijft zijn verantwoordelijkheid om het daadwerkelijk te gaan maken en leren. Begeleiden is prima, maar pushen werkt averechts.

Wanneer je je tiener dwingt om zijn huiswerk te maken door te dreigen en te straffen, zal hij hoogstwaarschijnlijk boos worden, in opstand komen en gefrustreerd raken. Voor je het weet ben je verwikkeld in een machtsstrijd met je tiener. Geloof mij, dat wil je niet.

Sommige pubers leren nu eenmaal beter wanneer ze eerst een keer op hun muil gaan. Misschien krijgt hij op zijn lazer van de leraar en misschien haalt ‘ie een keer een onvoldoende, dat kan. Ook dat is zijn eigen verantwoordelijkheid.

Leren voor een toets

Huiswerk maken is één ding, maar leren voor een toets is next level. Hoe krijg je een puber aan het leren Er zijn verschillende methodes die kunnen helpen bij het leren voor een toets.

Planning

Wanneer je puber weet dat er een toetsweek aankomt, is een goede planning belangrijk. Gebruik hiervoor een planagenda en schrijf bij iedere dag wat en hoe er geleerd moet worden.

Maak spiekbriefjes

Het opschrijven van informatie zorgt ervoor dat je het makkelijker onthoud. Laat je puber bedenken wat hij op een spiekbriefje zou schrijven en laat het hem ook daadwerkelijk opschrijven! Grote kans dat je puber het spiekbriefje helemaal niet nodig heeft.

Gebruik flitskaartjes

Leren met behulp van flitskaartjes is ideaal en een prima manier om je puber aan het leren te krijgen. Flitskaarten, ook wel flashcards, gebruik je om te automatiseren. Aan de ene kant van het kaartje schrijf je bijvoorbeeld een vraag en aan de achterkant het antwoord. Je kunt dit ook doen met het leren van een andere taal of begrippen.

Extra tips voor tijdens het leren:

  • Leer nooit met een lege maag
  • Kauw kaugom (dan schijn je beter te kunnen onthouden)
  • Leer in korte stukjes, maximaal een half uur
  • Leer samen met anderen (dat kan je puber motiveren)
  • Probeer wat je geleerd hebt aan een ander uit te leggen
leren puber huiswerk hoe

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *