Leuke dingen om te doen Leuke dingen om te doen

Leuke dingen om te doen voor 12 jarige (die goed zijn voor hun brein)

Deze leuke dingen om te doen zijn helemaal top om de hersenen van een 12 jarige te motiveren en te voeden.

Officieel begint het leven van een tiener op 12 jarige leeftijd. Deze periode betekent een belangrijke verandering in het gedrag en de algehele persoonlijkheid van een kind. Het zou zomaar kunnen dat ze opeens heel andere interesses krijgen. Bepaalde activiteiten had je nooit bij je tiener verwacht en toch trekt het zijn aandacht. Een mooie ontwikkeling en daarom is het ook goed om tieners aan te moedigen om verschillende activiteiten te proberen.

Activiteiten voor kinderen van 12 jaar

Er zijn heel veel leuke dingen om te doen voor 12 jarige tieners, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om je een beetje op gang te helpen, hebben we hier de (volgens ons) leukste activiteiten voor je beginnende puber op een rij gezet.

Maak een stripboek

leuke dingen om te doen

Verbeelding en creativiteit, dat is een eigenschap waar veel 12 jarige tieners over beschikken. Dus waarom deze verbeelding en creativiteit niet stimuleren? Bij het maken van een stripboek gaat het vooral ook om out-of-the-box-denken. Dat kan voor een 12 jarige nog best lastig zijn, maar wanneer ze eenmaal op gang komen zul je zien hoe creatief ze kunnen zijn!

Het maken van een stripboek begint bij het kiezen van een thema, het schrijven van een aantal dialogen en natuurlijk wat tekeningen. Vind jouw twaalfjarige het lastig om dialogen te bedenken, dan kun je als alternatief proberen een stripboek te tekenen met alleen personages, dus geen woorden.

Het maken van een stripboek is een leuke en uitdagende manier om de fantasie van een tiener aan te wakkeren.

Een DIY project

Als jouw tiener altijd al dol op freubelen was, dan zal een DIY projectje hem zeker leuk zijn om te doen. Maar ook als jouw 12 jarige geen knutselkampioen was, dan zijn sommige DIY projectjes heel goed om hem uit te dagen. Een DIY project moet je namelijk niet verwarren met een knutselwerkje.

DIY (doe-het-zelf) projecten zijn gebaseerd op het concept van “leren door te doen”. En dat is een perfecte manier om je tiener te prikkelen en uit te dagen. Het thema voor een DIY project kan dus variëren, en het beste is om iets te kiezen die zowel boeiend als uitdagend is. Een stad bouwen met afvalmaterialen of een vogelhuisje bouwen, verzin het maar! Tip, kijk ook op Pinterest voor leuke en leerzame DIY projecten die het kritisch denken en het logisch redeneren van je tiener stimuleren.

Leer programmeren

activiteit om te doen tiener

Wanneer je 12 jarige maar enigszins interesse in technologie heeft, is leren programmeren één van de leuke dingen om te doen voor een tiener. Leren programmeren is niet alleen leuk omdat je je eigen spelletjes kunt maken, maar ook zeer nuttig voor de toekomst! Want wanneer je als 12 jarige een beetje verstand hebt van programmeren, heb je echt al een streepje voor in de wereld van technologie. Daarbij kan programmeren nuttig zijn bij het versterken van hun probleemoplossende, communicatieve, kritische denk- en samenwerkingsvaardigheden. Bovendien kan het hen doorzettingsvermogen leren. Tel uit je winst!

Leer een vreemde taal

Programmeren is eigenlijk ook een taal, maar je kunt je tiener ook een nieuwe spreektaal laten leren. Een nieuwe taal leren is nuttig om onder andere de cognitieve en besluitvormingsvaardigheden van je tiener te verbeteren. Het is ook goed om de communicatievaardigheden van je tiener aan te scherpen.

Een 12 jarige moet natuurlijk wel een beetje belangstelling hebben voor het leren van een nieuwe taal, anders wordt het helemaal niks. Je kunt dan ook het beste beginnen met een app, zoals Duolingo.

Maak een bordspel

Het spelen van bordspelletjes, zoals Scrabble en schaken is ontzettend goed voor de brein van je tiener. Maar wat denk je ervan om je tiener zelf een bordspel te laten maken? Een bordspel maken vereist in ieder geval creatieve vaardigheden. Je 12 jarige kan met een willekeurig idee komen om een nieuw bordspel te ontwikkelen of een bestaand spel bewerken door bepaalde elementen van het spel te introduceren en/of verwijderen. In beide gevallen is het experimenteren voor je tiener. En wanneer je tiener uiteindelijk een tof nieuw bordspel heeft weten te maken, zal dat zeker zijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten.

Schrijf een boek

leuke dingen om te doen tiener

Als je 12 jarige graag boeken leest, dan kun je hem stimuleren om er zelf één te schrijven. Help je tiener bij het bedenken van een thema, misschien ook een paar hoofdpersonen en laat je tiener de rest doen. Het schrijven van een verhaal stimuleert van alles in het brein van je puber. Van creativiteit to kritische denken en van verbeelding tot doorzettingsvermogen.

Maak een fotocollage (van eigen foto’s)

Dit is heel leuk om te doen voor een tiener die creatief is en van fotografie houdt. Dus maakt jouw tiener oneindig veel selfies of wil jouw tiener overal foto’s van maken? Stimuleer deze activiteit dan en laat hem foto’s maken van een favoriete plek, voorwerp of natuurlijk van zichzelf, maar dan op een artistieke manier. De beloning is een collage aan de muur. Deze leuke activiteit zal de fantasie prikkelen en je 12 jarige helpen artistiek te denken.

Leer een muziekinstrument spelen

Sommige ouders denken dat je vroeg een instrument moet leren spelen, maar dat is natuurlijk dikke onzin! Je bent nooit te oud om te leren, dus als 12 jarige zeker niet! Een instrument leren bespelen is een ontzettend leuk ding om te doen, die de hersenen traint en het langetermijngeheugen verbetert.

Ook zal het de concentratie van je tiener verhogen en het vermogen van multitasken verbeteren. Belangrijker nog, het verlicht stress! Piano of keyboard zijn makkelijk te leren instrumenten die je aan je 12-jarige kunt voorstellen.

Iets bouwen van hout

Heb je wat planken, een zaag, spijkers en een hamer in de schuur? Laat je tiener dan experimenteren met houtbewerking! Dit is een creatieve activiteit waarbij je 12 jarige kan leren iets nuttigs te maken van afvalhout. Je kunt op internet zoeken naar een paar voorbeelden, maar je kunt je tiener ook zijn eigen creativiteit laten gebruiken. Deze activiteit helpt natuurlijk bij de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek en de oog-handcoördinatie.

Een gerecht maken

Is jouw tiener dol op cakejes en koekjes bakken? Dan wordt het nu hoog tijd om je tiener een stapje verder te laten gaan. Een 12 jarige kan namelijk prima een recept opvolgen en iets bereiden. De eerste stappen naar zelfstandigheid is natuurlijk jezelf kunnen voeden. En nee, dan hebben we het niet over friet in de airfryer gooien.

Buiten dat het leuk is om te doen voor een tiener, is het ook nog eens lekker voor de ouder om het vers bereide gerecht op te eten.

activiteiten tiener

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *