struggles struggles

8 struggles waar iedere tiener mee te maken krijgt

Tijdens de puberteit hebben tieners het niet altijd makkelijk. Al die veranderingen en verwachtingen kunnen behoorlijk wat struggles in het leven van een tiener veroorzaken. Als ouder van een tiener wil je je puber daar natuurlijk zo goed mogelijk in begeleiden. Anticiperen kun je leren, dus bij deze de 10 struggles waar iedere tiener mee te maken krijgt.

Lichaamsbeeld

Je kind kan vanaf zijn achtste jaar al stuggelen met zijn lichaamsbeeld! Shocking, vind je niet? Toch is het de harde waarheid. En in de puberteit wordt deze worsteling alleen nog maar erger. Zijn of haar lichaam verandert en dat kan soms ongemakkelijk zijn. Soms uit zich dat in onzekerheid. Je tiener moet weten dat de veranderingen van zijn lichaam normaal zijn. Dat iedere tiener, vroeg of laat, deze verandering doormaakt. En vooral, dat zijn of haar lichaam oké is zoals het is.

Acceptatie

Want dat is de volgende stuggle, de angst om niet geaccepteerd te worden. Mensen willen aardig gevonden worden en tijdens de puberteit geldt dit nog sterker. De angst om ‘er niet bij te horen’ is groot. Je tiener wil vrienden maken, vrienden houden en vooral geaccepteerd worden. Wat hierbij helpt is je tiener leren om eerst zichzelf te accepteren en zelfverzekerd te worden in wie hij of zij is.

Seksueel actief zijn

Pubers krijgen interesse in seks. Sommige tieners kunnen ze het gevoel krijgen dat ze seks moeten hebben om geaccepteerd of aardig gevonden te worden. Maar in werkelijkheid hebben de meeste kinderen van hun leeftijd helemaal geen seks. Wanneer er hier niet over gepraat wordt, dan kan dat voor een tiener behoorlijke struggles veroorzaken. Praat met je tiener over seks alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar waarschuw je tiener ook voor de emotionele en fysieke gevaren wanneer seks niet gewenst is.

Verleidingen

Tieners krijgen te maken met verleidingen. Een vervelende verleiding (voor ouders) is het gebruik van drugs en alcohol. Hoezeer je je tieners ook probeert te beschermen, ze komen toch ooit in een situatie terecht waar drugs en alcohol aanwezig zijn. Je kunt ze helpen door hen de gevaren te laten begrijpen en dan maar hopen dat ze goede beslissingen nemen.

Pesten

Je denkt misschien dat dit iets is van de basisschool, maar helaas! Sterker nog, het gebeurt niet alleen meer op het schoolplein, het gebeurt op social media, via sms’jes, blogs en andere manieren die pesters kunnen bedenken. Er is geen ontkomen aan voor de slachtoffers. Zorg ervoor dat je puber weet dat ze bij jou terecht kan als ze gepest wordt, dat je altijd bereid bent om te helpen. En leg ook uit dat pesters vaak pesten om zichzelf beter te voelen. Want misschien is je tiener geen slachtoffer, maar juist de pester of een meeloper.

Geld

Hoewel de meeste tieners geen vaste lasten hebben, is geld toch een belangrijk onderwerp. Ze moeten natuurlijk leren omgaan met geld en dat kan behoorlijk wat struggles veroorzaken bij een puber. Zeker wanneer duidelijk wordt dat je tiener minder te besteden heeft dan zijn leeftijdsgenoten. Of wanneer je tiener een gat in zijn had blijkt te hebben. Kortom, omgaan met geld is zeker iets wat je je tiener moet leren.

Presteren

Tieners moeten presteren, ook als ze daar helemaal geen behoefte aan hebben. Het wordt van hen verwacht. Ze moeten hun best doen op school, ze moeten thuis hun best doen en eigenlijk verwachten we ook nog dat ze hun best doen voor een bijbaantje. Hoe beter ze presteren, hoe meer ze geprezen worden. Dat geeft nogal een druk op het leven van een tiener die eigenlijk alleen maar lui wil zijn.

Volwassen worden

Volwassen worden gaat nu eenmaal niet zonder kleerscheuren. Volwassen worden brengt wat struggles met zich mee. Gaandeweg zullen ze steeds meer en meer veiligheid van de onschuld verliezen. Maar gelukkig is volwassen worden niet het einde van de wereld… Althans, niet wanneer je je tiener voorbereid op de wereld die voor hem ligt.

struggles

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *