Levend Cluedo uitleg Levend Cluedo uitleg

Levend Cluedo spelen met uitleg


Levend Cluedo is een interactieve en meeslepende versie van het klassieke bordspel waarbij je huis verandert in een toneel van mysterie en intriges. Het doel is om, net als bij het bordspel, te ontdekken wie de ‘moordenaar’ is, met welk ‘wapen’ de moord is gepleegd en in welke ‘kamer’ het allemaal gebeurde. Hier is een stap-voor-stap draaiboek over hoe je dit spannende spel kunt opzetten en spelen.

Benodigdheden:

 • Een lijst met rollen (moordenaar, detective, slachtoffers, mogelijke verdachten)
 • ‘Wapens’, dit kunnen alledaagse voorwerpen zijn die veilig gebruikt kunnen worden als fictieve wapens
 • Kaartjes met de namen van verschillende kamers in je huis
 • Bewijsstukken en aanwijzingen

Voorbereiding:

 1. Bedenk het scenario: Creëer een boeiend verhaal rond de moord, inclusief een reden voor elk personage om zich in het huis te bevinden. Beslis wie de moordenaar is, welk wapen gebruikt is, en in welke kamer de moord plaatsvond.
 2. Wijs rollen toe: Schrijf rollen op kaartjes (inclusief detectives, verdachten, en de moordenaar) en laat de spelers een kaartje trekken om hun rol te bepalen. Alleen de moordenaar weet dat hij/zij de moordenaar is.
 3. Verspreid aanwijzingen: Verstop aanwijzingen door je huis die kunnen helpen bij het oplossen van de moord. Deze kunnen hints geven over de locatie, het wapen, en de moordenaar. Zorg ervoor dat sommige aanwijzingen misleidend kunnen zijn om het spel interessanter te maken.
 4. Bepaal de ‘kamers’: Gebruik kaartjes om de verschillende kamers in je huis een naam te geven die overeenkomt met die in het spel Cluedo, zoals de bibliotheek, de eetkamer, etc.

Hoe speel je Levend Cluedo:

 1. Start het onderzoek: Zodra de moord bekend is gemaakt, beginnen de spelers met het onderzoeken van de kamers en het zoeken naar aanwijzingen. Spelers mogen rondlopen, met elkaar praten en vragen stellen om informatie te verzamelen.
 2. Maak beschuldigingen: Spelers kunnen op elk moment tijdens het spel hun theorieën bespreken en beschuldigingen maken over wie zij denken dat de moordenaar is, met welk wapen, en in welke kamer.
 3. De ontknoping: Het spel kan op verschillende manieren eindigen, bijvoorbeeld door een tijdslimiet in te stellen of door te spelen totdat iemand de moord correct oplost. De detective (of detectives) presenteert hun bevindingen en beschuldigt iemand officieel. Daarna onthult de moordenaar zichzelf.

Tips voor Levend Cluedo:

 • Maak het meeslepend: Gebruik kostuums of laat spelers zich kleden volgens hun rol om de ervaring nog leuker te maken.
 • Interactieve elementen: Voeg interactieve elementen toe, zoals geheime opdrachten voor bepaalde rollen of mini-games die spelers moeten voltooien om aanwijzingen te ontvangen.
 • Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat alle ‘wapens’ en activiteiten veilig zijn voor de deelnemers.

Levend Cluedo is een fantastische manier om een avond vol mysterie, strategie en heel veel plezier te beleven. Het brengt een extra laag interactiviteit en spanning in het klassieke bordspel, perfect voor een onvergetelijk feestje met tieners!


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *