middelbare school keuze maken middelbare school keuze maken

Een middelbare schoolkeuze maken: 5 gouden tips!

De middelbare school is een belangrijke periode in het leven van een tiener. De middelbare schoolkeuze maken, valt vaak dan ook niet echt mee. Het begint natuurlijk met het niveau dat je kind meekrijgt in groep 8. Wanneer je weet wat het niveau van je kind is, kun je al een stuk gerichter gaan zoeken en een keuze maken.

Je kunt gerichter zoeken, maar tips zijn natuurlijk altijd nog welkom. Wij zetten 5 gouden tips voor je op een rij, om het kiezen van een middelbare school iets makkelijker te maken.

1. Betrek je tiener in het proces!

Goed, het kiezen van een middelbare school dus. Wat veel ouders wel eens vergeten is dat het ook een leuke periode voor een puber moet zijn. Daarom is het heel belangrijk om je tiener in dit proces te betrekken. Hij of zij is tenslotte degene die naar de gekozen middelbare school moet gaan. Dus projecteer niet alleen je eigen ideeën en gevoelens over de schoolkeuze, maar luister vooral goed naar je tiener.

2. Ga op tijd zoeken naar een middelbare school

Vaak weet je in groep 7 al een beetje op welk niveau je tiener terecht gaat komen. Aan de hand van het voorlopige advies, kun je alvast wat open dagen van middelbare scholen in de buurt bezoeken. Laat je tiener vast een beetje kennismaken en een idee krijgen van wat een middelbare school überhaupt inhoudt. Het voordeel hiervan is dat je tiener in groep acht veel kritischer en gerichter kan kijken naar een middelbare school. En zo zal de middelbare schoolkeuze ook een stuk makkelijker zijn.

3. Soort onderwijs

Naast de verschillende niveaus op middelbare scholen, zijn er ook heel veel verschillende soorten onderwijs. Denk aan Dalton onderwijs of tweetalig onderwijs. Er zijn vrije middelbare scholen die het uitgangspunt ‘onderwijzen is ook opvoeden’ hebben. Er zijn middelbare scholen voor topsporttalenten, waar er rekening gehouden wordt met trainingsuren. En er is ook voortgezet speciaal onderwijs, voor tieners die extra begeleiding nodig hebben.

Kortom, verdiep je in het soort onderwijs dat er in jouw buurt gegeven wordt. Het zal de uiteindelijk middelbare schoolkeuze een stuk gemakkelijker maken, wanneer je er al snel een aantal weg kunt strepen.

4. Checklist middelbare school kiezen

Maak voor je tiener een checklist bij het kiezen van een middelbare school. Een middelbare schoolkeuze maken gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je een aantal punten kunt afvinken. Punten op de checklist voor een middelbare schoolkeuze kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • De afstand van thuis en middelbare school (binnen een kwartier te fietsen)
  • De niveaus die een middelbare school aanbied (is er ruimte om naar een hoger of lager niveau te gaan)
  • Past het soort onderwijs bij je?
  • Hoe is de sfeer op de middelbare school? gezellig/oké/saai

5. Laat je tiener zelf kiezen!

Het is heel verleidelijk voor je tiener om zich te laten beïnvloeden door vriendjes en vriendinnetjes. Maar het is heel belangrijk om je tiener zelf een middelbare school keuze te laten maken. Wanneer hij of zij eenmaal op de middelbare school zit, kan er zoveel veranderen. Hij of zij gaat nieuwe vrienden maken. Of ze komen in een andere klas terecht. En bovendien moet het soort onderwijs ook echt bij je tiener passen.

Kortom, laat je tiener écht zelf middelbare schoolkeuze maken!


middelbare schoolkeuze

Afbeelding van ryo taka via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *