Moet je nou wel of niet de telefoon van je tiener checken? Schend je hun privacy of hoort het gewoon bij het opvoeden van een puber? De telefoon checken is een dilemma waar iedere ouder van een puber wel eens voor staat.
In dit artikel:
Probleem met mobieltjes
Wat moeten we nog zonder een telefoon? Het probleem met mobieltjes is dat ze zo ongelooflijk noodzakelijk zijn. Wil je het snoepen van je puber beperken? Dan haal je gewoon geen snoep in huis. Maar wil je het gebruik van mobiele telefoons beperken? Dan kunnen ze opeens niet meer in Magister, ze kunnen geen info meer checken bij vrienden of jou appen of bellen en ga zo nog maar even door.
Als veertiger denk ik wel eens, hoe deden wij dat toch vroeger? Mijn eerste telefoon kreeg ik op mijn vijftiende, maar ik had vrijwel nooit beltegoed. En als ik wel wat had, moest ik heel secuur zijn met het aantal berichtjes dat ik stuurde. En van die fancy apps als Magister? Nope! Daar hadden we een agenda voor. Van papier.
Verbonden aan hun mobiele telefoon
Maar goed, dat terzijde. Want, zoals mijn puber zou zeggen, we leven niet meer in het stenen tijdperk. Hun hele leven is verbonden aan hun mobiele telefoon.
Je wil natuurlijk je puber beschermen voor alles wat er gebeuren kan. Je vraagt je af waar je tiener allemaal mee bezig is en hoe het überhaupt met hem gaat nu hij in de puberteit zit. Maar het gluren in de telefoon van je tiener kan als een enorme vertrouwensbreuk kan worden gezien. Je eist tenslotte ook niet om het dagboek van je puber te mogen lezen, dus waarom zou een mobiele telefoon anders zijn?
Toch zit het iets anders in elkaar. In het het dagboek van je puber wordt er niet gereageerd van buitenaf. Zijn er geen invloeden, maar enkel de woorden die je puber neerpent.
Wel of niet de telefoon checken?
Het antwoord op de vraag of je wel of niet de telefoon van je tiener moet/mag checken, is ingewikkeld. Je moet als ouder verschillende factoren in overweging nemen voordat je je neus in het mobieltje van je tiener steekt. Leeftijd is zo’n factor. Het is nogal een verschil of je tiener 12 of 16 is. Was het checken van de telefoon een afspraak toen je tiener zijn telefoon kreeg? Check je samen wat er allemaal in dat apparaatje gebeurt, of doe je het zonder je puber, dus stiekem?
Dat laatste is sowieso geen goed idee. Wanneer je tiener er achter komt, kan hij zich echt bedrogen en zelfs vernederd voelen. Dat klinkt als schadelijk voor de relatie tussen ouder en puber.
Toch is het belangrijk om op de hoogte te blijven van waar je puber allemaal mee bezig is. Eigenlijk komt het er dus op neer, dat je best de telefoon van je tiener kan checken, maar wel in overleg. Praat vooraf met je tiener. Het is namelijk belangrijk dat je duidelijk bent over waarom je de telefoon wil checken.