puber steelt puber steelt

Wat als je puber steelt?

Je wil er als ouder eigenlik niet aan denken, maar wat als je puber steelt? Heb je dan volledig de plank misgeslagen tijdens de opvoeding? Of is je puber nog te redden?

Ik zou niet meteen in paniek raken. Zeker niet als je je puber ook maar een beetje kent. Bijna elk kind heeft wel eens in zijn leven iets gestolen dat niet van hem was. Maar de motieven om te stelen variëren per kind en zijn ook afhankelijk van hun leeftijd. Jongere kinderen begrijpen bijvoorbeeld nog niet helemaal waarom je in een winkel voor iets moet betalen. Pubers en tieners kunnen het concept van eigendom volledig begrijpen, maar kunnen nog steeds moeite hebben om hun impulsen onder controle te houden.

Waarom stelen pubers?

Puberteit is een periode van ingrijpende veranderingen, zowel fysiek als mentaal. Voor sommige pubers kan deze tijd ook gepaard gaan met gedragsproblemen, zoals stelen. Wanneer je tiener steelt, kan dat verschillende redenen hebben.

Eén reden kan zijn dat je puber geconfronteerd wordt met sociale druk of groepsdruk om stoer of cool te zijn. Stelen kan gezien worden als een manier om aan deze druk te voldoen. Een andere reden kan zijn dat tieners zich vervelen en op zoek zijn naar spanning of opwinding. Voor sommige pubers kan stelen ook een manier zijn om iets te krijgen wat ze eigenlijk niet kunnen krijgen.

Doen wanneer je puber steelt

Als ouder kan het ontdekken dat je tiener steelt, is dat zeker even slikken. Maar het is wel handig om om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen en zeker niet denken dat het stelen wel overwaait. Hier zijn een paar dingen die je als ouder kunt doen als je tiener steelt.

Praat met je tiener

Hoewel je misschien de neiging hebt om boos te worden, is dat niet het meest handige om te doen. Het is normaal dat je teleurgesteld bent als je ontdekt dat je tiener van iemand gestolen heeft, maar je moet je emoties onder controle houden.

Ga een open gesprek aan met je tiener om erachter te komen waarom hij of zij steelt. De beste tips is dus om rustig te blijven. Probeer te vragen naar de redenen achter het stelen. Misschien heeft je puber financiële problemen of heeft hij of zij andere onderliggende problemen die het stelen veroorzaken.

Je tiener heeft misschien een fout gemaakt, en dat is volkomen normaal. Je bent er om hen te begeleiden en hen te helpen de gevolgen van hun daden te begrijpen. Scheid de verkeerde daad van de dader en laat je tiener zich niet alleen voelen. Eén fout bepaalt niet zijn hele persoonlijkheid.

Duidelijke grenzen

Stel duidelijke grenzen en regels op over wat wel en niet acceptabel is. Benadruk daarbij het belang van het respecteren van de eigendommen van anderen en dat stelen onaanvaardbaar is.

Als ouder is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Zorg ervoor dat je jezelf niet schuldig maakt aan het stelen of het niet betalen voor goederen of diensten. Op die manier stel je ook duidelijke grenzen.

Consequenties

Sommige daden hebben consequenties. Je tiener moet weten dat stelen serieuze gevolgen kan hebben, zoals straf en verlies van vertrouwen. Laat je puber dan ook de consequenties voelen voor het stelen, zoals het terugbetalen van wat gestolen is, beperkingen op uitgaven of het beëindigen van bepaalde privileges.

Begeleiding

Soms kun je denken dat je tiener jou als ouder niet zoveel meer nodig hebt. Maar niets is minder waar! Tieners hebben juist veel begeleiding van hun ouders nodig. Als ouder is het belangrijk om je tiener, ook tijdens dit proces, te ondersteunen. Bied bijvoorbeeld begeleiding en ondersteuning bij het vinden van een oplossing en het omgaan met eventuele onderliggende problemen. En weet dat er tijd nodig is om het gedrag van je puber te veranderen.

Weet dat je niet volledig de plank hebt misgeslagen tijdens de opvoeding, maar dat de puberteit een moeilijke tijd voor tieners. En soms maken ze fouten. Zoals stelen.


puber steelt

Lees ook over groeipijn bij pubers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *