zoon komt in puberteit zoon komt in puberteit

Ja, ja… Komt je zoon in de puberteit!?

Help! Komt je zoon in de puberteit? Yup, de puberteit is hier. En wanneer jongens in de puberteit komen, vraag je je af hoe je hem kunt helpen.

Zoete babygeur

Je zoon wordt een grote jongen en de eerste teken dat de puberteit er is? Een sterke walm van onaangename lichaamsgeur als hij voorbij rent. Was het niet gisteren nog, dat je die zoete babygeur in opsnoof tot je ging hyperventileren? Nou nu laat je dat wel, want bij de eerste inhalatie val je al neer van de geur. Je zoon begint eruit te zien, te klinken én te ruiken als een kerel.

Yup, de puberteit is hier. En wanneer jongens in de puberteit komen, vraag je je af hoe je hem (en jezelf) er doorheen kan slepen. Ach, heel ingewikkeld is het allemaal niet. Zolang je je neus maar dichthoudt.

Puberteit bij jongens

De meeste jongens komen tussen de 9 en 14 jaar in de puberteit (niet te verwarren met tienertijd). Er vinden niet alleen lichamelijke veranderingen plaats, maar ook op emotioneel gebied gebeurt er van alles.

Biologisch gezien is het een kettingreactie van hormonen die begint in de hypothalamus van de hersenen. Deze zorgt ervoor dat er extra hormonen vrijkomen in de hypofyse, die vervolgens naar de testikels gaan. Daar komt testosteron vrij en begint de puberteit. Tijdens de puberteit vliegen de emoties alle kanten op. Ook bij jouw zoon in de puberteit! Je kunt het zien als een wervelwind van gedachten, gevoelens, frustraties en hoogte- en dieptepunten die zowel de ouder als de puber in verwarring kunnen brengen.

Daar is ‘ie dan

Behalve een sterke lichaamsgeur zul je waarschijnlijk ook eerst groeispurt bij je jongen voorbij zien komen. Opeens is hij lang en slungelig en ook mega onhandigheid omdat zijn ledematen groter en sneller groeien dan de rest van zijn lichaam. En op ten duur zul je veranderingen in zijn stem opmerken. Het duurt nu niet lang meer dat hij zijn moeder voorbij is gegroeid.

We kunnen nog wel een paar andere tekenen van de puberteit bij jongens opnoemen:

  • Zijn kaaklijn verandert
  • Zijn stem begint te piepen en te kraken
  • Doei doei babyvet, als het er überhaupt nog zat…
  • Hallo brede schouders!
  • Lichaamshaar groeit en wordt dikker
  • Hormoonzweet

Sociale veranderingen

Zowel fysiek als emotioneel zijn er veel veranderingen voor jongens in de puberteit. Wanneer je zoon in de puberteit komt, verandert er ook sociaal het één en ander.

Vriendschappen

Tijdens de puberteit veranderen vriendschappen vaak. Jongens zoeken zichzelf uit en maken nieuwe vrienden en laten anderen los. Sommige vriendschappen kunnen zich verdiepen en andere kunnen verwateren.

Groepsidentiteit

Jongeren in de puberteit willen vaak bij een groep horen en zoeken daarom naar manieren om deel uit te maken van een groep of subcultuur. Dit kan hen helpen bij het verkrijgen van een gevoel van identiteit en zelfvertrouwen. Pubertaal is ook iets wat hierbij hoort.

Relaties

Tijdens de puberteit kunnen jongens voor het eerst interesse hebben in het andere geslacht en kunnen ze beginnen met het uitproberen van romantische relaties. Dit is een belangrijke tijd voor hen om te leren over relaties en het verkrijgen van sociale vaardigheden.

Zelfbeeld

Het zelfbeeld van een jongen kan tijdens de puberteit veranderen. Hij kan zich bewust worden van hoe hij overkomt op anderen en hoe hij zich verhoudt tot anderen. Dit kan leiden tot onzekerheid of een verhoogd zelfvertrouwen, afhankelijk van hoe hij zijn veranderingen ervaart.

Zoon in de puberteit

Ondanks dat het een pittige tijd kan zijn, is het ook een hele leuke en verfrissende tijd. Het is natuurlijk maar net hoe je als ouder met een puber wordende zoon omgaat. Gebruik een beetje empathie, we zijn er allemaal geweest, want wij ouders hebben de puberteit al meegemaakt. Soms zijn de herinneringen heel confronterend. En soms hilarisch en kun je niet anders dan erom lachen. Hoe dan ook, je zoon komt in de puberteit!


zoon in de puberteit

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *