eerste menstruatie vieren eerste menstruatie vieren

De eerste menstruatie vieren! Uhh… waarom en hoe dan?

De eerste menstruatie, het is een belangrijke stap in het leven van een tiener. Maar om nou meteen een menstruatiefeest te geven… Ik kan me voorstellen dat je tiener (en jij zelf) niet meteen eraan denkt om de eerste menstruatie te vieren.

Taboe rond menstruatie

En toch is het ook niet heel slecht om het taboe rond menstruatie te doorbreken. De eerste keer ongesteld worden is nu eenmaal een belangrijke mijlpaal in het leven van een tienermeisje. En het is ook best iets moois om te vieren. Het is het moment waarop het lichaam begint te veranderen en aangeeft dat het klaar is om kinderen te krijgen. Oké, dat is misschien voor nu nog iets waar je als ouder (en tiener) niet aan denken moet. Maar voor de toekomst is het toch zeker een goed teken.

Gelukkig gaat het tegenwoordig allemaal heel anders als vroeger. Langzaam maar zeker gaat het taboe die over de menstruatie heerst eraf. Waar je ‘vroeger’ een pak maandverband naar je toegeworpen kreeg, is er vandaag de dag veel meer uitleg over wat er allemaal in het lichaam van een kind en tiener gebeurt.

Ongesteld worden

Nog even een korte samenvatting, want het kan niet vaak genoeg verteld worden.

De eerste menstruatie is meestal tussen de 11 en 15 jaar oud. Sommige meisjes krijgen hun eerste menstruatie vroeger en andere later.

Tijdens de menstruatie verliest het lichaam bloed en weefsel via de baarmoeder. Dit is normaal en gebeurt ongeveer elke maand. Het kan echter ook pijn, ongemak en vermoeidheid veroorzaken. Tienermeisjes kunnen ook last hebben van stemmingswisselingen, hoofdpijn en misselijkheid.

Om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met ongemak tijdens hun menstruatie, is het belangrijk dat tienermeisjes de juiste producten gebruiken, zoals tampons, maandverband of menstruatiecups. Het is ook aan te raden om een regelmatige dagelijkse routine aan te houden, waarbij voldoende slaap en gezonde voeding op de agenda staan.

Het is ook belangrijk dat je tiener op de hoogte is van de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van bepaalde producten, zoals tampons. Als tampons te lang worden gedragen, kunnen ze het risico op infecties verhogen. Zoek maar eens op tamponziekte. Je moet een tampon regelmatig vervangen en het is aan te raden om de instructies op de verpakking op te volgen.

De eerste menstruatie vieren

Maar goed, je dochter is ongesteld geworden en is de eerste menstruatie vieren nu echt nodig? Dat is natuurlijk geheel een eigen keuze.

Maar om het taboe over ongesteld zijn te doorbreken is het vieren van de eerste menstruatie best een goed idee. Want als er ongemakkelijk gedaan wordt over ongesteld zijn, kan dat ervoor zorgen dat jonge meisjes zich schamen voor hun menstruatie. En dat is jammer en vooral onnodig.

In plaats van schaamte en ongemak kun je trots zijn op je lichaam en ontwikkeling koppelen aan menstruatie. Door de eerste menstruatie te vieren, vier je eigenlijk een nieuwe fase in het leven. En deze nieuwe fase verdient het om geëerd te worden. Je tiener is misschien niet helemaal volwassen, maar ze is zeker geen klein meisje meer.

Maar voordat je de uitnodigingen van een groot menstruatiefeest verstuurd, is het misschien handig om toch even eerst na te denken. Want uitgebreid een eerste menstruatie vieren is misschien niet voor alle meisjes een goed idee.

Als het in de vriendinnenkring van je dochter al redelijk normaal is om een menstruatiefeestje te vieren, dan zal jouw dochter waarschijnlijk enthousiast zijn over haar eigen feestje. Maar als zij de eerste is en totaal onbekend met het hele fenomeen, dan kan dat best een beetje ongemakkelijk zijn. Hoewel menstruatie niet iets is om je voor te schamen, moet je toch de behoefte van je dochter en haar privacy respecteren. Misschien kun je haar laten beslissen of de eerste menstruatie wel of niet gevierd moet worden.

En er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om deze mijlpaal te vieren. Ga samen een taartje eten of koop een mooi sierraad voor je dochter. Zo laat je toch weten dat je stilstaat bij deze bijzondere gebeurtenis in haar leven.

Zo. En dan gaan we het dan nu even hebben over wanneer en hoe we de eerste natte droom van onze puberjongens gaan vieren?


eerste menstruatie vieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *