Uit een onderzoek waarbij 1.000 ouders van tieners betrokken waren, blijkt dat 75 procent de leeftijd van 13-17 jaar de moeilijkste jaren zijn om kinderen op te voeden. En maar liefst 32 procent zegt dat ze ‘niet voorbereid’ waren op de stressvolle dingen die het opvoeden van een puber met zich meebrengt
Nu vraag je je misschien af hoe het kan dat ouders niet waren voorbereid op het opvoeden van een puber. Zijn ze misschien hun eigen puberteit vergeten? En misschien lees je dit en denk je bij jezelf, ‘ja maar even serieus, het valt mij ook vies tegen!
Nou, dat is helemaal niet zo gek! Tijden veranderen nu eenmaal. Natuurlijk kun je je eigen puberteit nog herinneren, maar er zijn een heleboel dingen die tieners van nu nooit zullen snappen!
Mocht je een beetje voorbereiding willen en straks niet opeens met je bek vol tanden staan als je tienertje 13 wordt (het begin van de moeilijkste jaren)… Dan hebben we hier ter voorbereiding de 20 meest stressvolle dingen aan het opvoeden van een puber.
In dit artikel:
Hormonale veranderingen
Omgaan met hormonale veranderingen is één van de meeste stressvolle dingen aan het opvoeden van een puber.
Veel ouders hebben geen ervaring met het omgaan met hormonale veranderingen, omdat het een fase is die ze zelf hebben doorgemaakt voordat ze ouders werden. Het is dan ook moeilijk om te weten hoe je het beste kunt omgaan met de emoties en het gedrag van je puber.
Stemmingswisselingen
Omgaan met de stemmingswisselingen van een puber is ook super stressvol! Het ene moment zijn ze blij en op het andere moment zijn ze boos. Die onvoorspelbaarheid is zo stressvol, omdat het moeilijk in te schatten is hoe je moet reageren op deze veranderingen.
Emoties beheersen
Je puber helpen om zijn emoties te beheersen, is ontzettend lastig! Pubers kunnen zeer intens ervaren wat ze voelen, en kleine gebeurtenissen kunnen grote gevoelens van vreugde, verdriet, boosheid of angst oproepen. Ook dit maakt het voor een ouder extra moeilijk om te weten hoe ze op deze emoties moeten reageren.
Communiceren
Communiceren, of eigenlijk het gebrek eraan is ook één van de stressvolle factoren voor een ouder met een puber. Pubers kunnen soms moeite hebben om hun gevoelens en emoties goed te communiceren. Hierdoor is het moeilijk om te begrijpen waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. En zie daar als ouder maar eens een juiste reactie op te geven.
Kortom, omgaan met deze hormonale veranderingen tijdens de puberteit is heel lastig. Bereid je daarom vooral voor op het ergste scenario waar de hormonen als kometen op je afgevuurd worden. Dan valt het uiteindelijk misschien mee.
Belangrijke levenskeuzes
Je puber helpen om belangrijke levenskeuzes te maken is ook een stressvol iets, waarmee de meeste ouders van te voren geen rekening hebben gehouden. Je peuter en klein kind kun je nog helemaal sturen, maar wanneer je puber eenmaal de leeftijd heeft bereikt waar ze eigen keuzes kunnen maken, valt er weinig meer te sturen.
Onafhankelijkheid
Wellicht wil je puber meer onafhankelijkheid dan jij hem wilt geven. Dat botst en geeft stress. Als ouder kun je je dan behoorlijk machteloos, vooral als de puber geen advies lijkt te willen of te accepteren.
Eigen beslissingen
Je zult je puber dus moeten vertrouwen om zijn eigen beslissingen te nemen. Tja, en dat is lastig! Want misschien zijn het helemaal geen beslissingen die jij zou nemen.
Fouten maken
En of dat nou een goede of een foute beslissing van je puber is, hij of zij zal een keer op zijn plaat gaan. Dat is niet erg, want van fouten maken, leer je. Echter is dat voor de ouder van een puber makkelijker gezegd dan gedaan! Want het is behoorlijk stressvol om toe te staan dat ze hun eigen fouten kunnen maken. Je wil je puber nu eenmaal behoeden.
Telefoons en computers
Het feit dat ze zoveel tijd besteden aan technologie is voor een ouder van een puber niet gemakkelijk. Dit komt onder andere doordat dat vroeger niet kon. Je ziet je puber een hele andere vrijetijdsbesteding hebben dan hoe jij dat als puber deed.
Social media
Zo ook al het social media waar ze vandaag de dag veel tijd aan besteden. Je kunt stress hebben over de contacten die ze daar hebben. Maar ook stress over het aantal uren dat ze op social media besteden.
School
School is ook een grote stressfactor voor menig ouder. Waar ze op de basisschool nog lekker veilig zaten, heb je nu het gevoel alsof je je puber voor de leeuwen gooit.
Huiswerk
Zo hebben pubers bijvoorbeeld een enorme berg huiswerk. Je wil je puber graag begeleiden en misschien helpen plannen. Maar had ik al gezegd dat pubers enorm eigenwijs en lui zijn? Dat begeleiden en helpen verloopt dan ook meestal niet zoals jij dat voor je ziet. Met als gevolg… stress!
Hoge druk
En dan opeens is daar een toetsweek en heeft je puber ook stress. Probeer hem dan nog maar eens onder die hoge druk te begeleiden…
Examenstress
Je puber door zijn examenstress heen helpen en je vervolgens ook zelf zorgen maken of hij het goed doen op zijn examens. Yep, het opvoeden van een puber staat synoniem aan stress.
Toekomstplannen
En dan al die stress die je hebt over hoe dat moet in de toekomst. Zal je puber ooit klaar zijn om op zijn eigen benen te staan? Ik bedoel, ben je wel eens spontaan een puber kamer binnengelopen?
Ontwikkeling
De ontwikkeling van een puber is fascinerend. Opeens lijkt je puber een compleet andere persoonlijkheid te zijn. Van spontane en sociale kinderen, kunnen ze zich opeens terugtrekken. En van gezellige flierefluiters, zijn het opeens prikkelbare monsters. Voor ouders is het moeilijk om te aanvaarden om de kinderen die ze kennen, een ander persoon te zien worden.
Lichaamsbeeld
Je kunt je ook zorgen maken over hoe ze hun eigen lichaamsbeeld zien en of ze zich wel zelfverzekerd voelen. Zelfverzekerd genoeg om ‘nee’ te zeggen bijvoorbeeld.
Pesten
Want je kunt je ook zeker zorgen maken, dat ze gepest zullen worden.
Relaties
En dan zijn ze opeens geïnteresseerd in andere jongens/meisjes. Hoe moet je als ouder van een puber hier nou weer mee omgaan? Zal je puber zich wel gelukkig voelen in een relatie? Zal je puber zijn grenzen aan kunnen geven? Wordt je puber wel gerespecteerd? En wat als je puber straks achter blijft met een gebroken hart… Stress!
Verkeerde vrienden
En als laatste is dit natuurlijk iets waar je als ouder van een puber heel veel stress over kunt hebben. Wat als je puber ‘verkeerde vrienden’ treft en misschien wel drugs gaat gebruiken? Ook dit is zoiets waar je geen of nauwelijks controle over hebt, maar waar je wel heel veel stress van kan krijgen.
Afbeelding: Shutterstock/studiostoks