pubers nergens zin in pubers nergens zin in

Waarom hebben pubers nergens zin in?

Ik ken geen gezin waar een ouder van een puber zegt, ‘mijn tiener is altijd vrolijk en opgewekt!’ De vraag waarom pubers nergens zin in hebben is een stuk waarschijnlijker! Alleen heeft niemand daar een antwoord op.

Echter nemen wij daar natuurlijk geen genoegen mee! Er moet toch een reden zijn waarom pubers nooit ergens zin in hebben? Waarom ze altijd moe zijn en waarom alles, maar dan ook alles een opgave lijkt. Zijn ze echt zo lui, egoïstisch en asociaal? Wij gingen op onderzoek uit!

Lui, egoïstisch en asociaal

Tieners hebben dus de reputatie lui, egoïstisch en asociaal te zijn. Maar als je een puber eens even onder een loep neemt, zie je eigenlijk het tegenovergestelde. De lichamelijke veranderingen die hun lichaam ondergaat, is eigenlijk best indrukwekkend. Om over het sociaal emotionele deel nog maar te zwijgen!

Als ik bedenk dat ik dat nu allemaal moet ondergaan, zou ik ook nergens zin meer in hebben. De snelle groei en ontwikkeling én het uitzoeken van een eigen identiteit is gewoon best heftig! Pubers kunnen daarom soms het gevoel hebben dat ze nergens zin in hebben.

Tijdens de puberteit zijn er veel veranderingen gaande op het gebied van hormonen, sociale relaties, en emotionele en cognitieve ontwikkeling. Deze veranderingen kunnen leiden tot een gevoel van onzekerheid en verwarring. Pubers kunnen het dan ook moeilijk vinden om te bepalen wat ze willen en wat ze belangrijk vinden. En dat uit zich vaak ietwat ongelukkig, alsof ze nergens interesse in hebben.

Daarnaast kunnen pubers soms het gevoel hebben dat ze overweldigd worden door de vele verplichtingen en keuzes die ze moeten maken, zoals school, sport, sociale activiteiten en werk. Dit kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid en uitputting. Pubers lijken dan vooral lui, maar zijn eigenlijk gewoon minder gemotiveerd om dingen te doen.

Tel daarbij op dat hun biologische klok ook niet weet wat hij doet, en je hebt een puber die lui, egoïstisch en asociaal lijkt.

Fases in de puberteit

Je kunt dus wel stellen dat pubers het eigenlijk best zwaar hebben. Maar welke fase in de puberteit is nou het zwaarst? En welke fases in de puberteit zijn er überhaupt?

Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen welk jaar het zwaarste is voor een puber, omdat de ervaringen van elke tiener anders zijn. Maar er zijn zeker een paar fases in de puberteit die extra zwaar en moeilijk zijn voor tieners.

De overgang naar de middelbare school

Voor veel tieners kan de overgang van de basisschool naar de middelbare school een uitdagende en stressvolle tijd zijn. Ze moeten wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten en nieuwe verantwoordelijkheden. En tegelijkertijd proberen ze hun identiteit en plaats in de wereld te vinden.

14 of 15 jaar

Dit is een belangrijke mijlpaal voor veel tieners, omdat ze vaak hun eerste bijbaantje krijgen. Opeens doen ze ook mee aan de werkende maatschappij en worden er als werknemer ook weer dingen van hen verwacht. Het gevoel van verantwoordelijkheid, maar ook van onzekerheid kan toenemen in deze fase van de puberteit.

Het laatste jaar van de middelbare school

Dit is natuurlijk een stressvol jaar voor tieners, omdat ze in het examenjaar zitten. Er wordt van hen verwacht dat ze goed hun best doen om te slagen en tegelijkertijd moeten ze nadenken over wat ze na de middelbare school willen gaan doen. Gevoelens van angst, onzekerheid en druk kunnen in deze fase van de puberteit de overhand gaan nemen.

Student

En dan zijn ze opeens ‘student’. Weer moeten ze wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden maken en nieuwe uitdagingen aangaan. En dat allemaal weer terwijl ze moeten presteren om hun persoonlijke doelen te bereiken. Kortom, ook een pittige fase in de puberteit!

Altijd moe?

Soms lijkt het of pubers nergens zin in hebben, maar eigenlijk had je in het begin van dit artikel al je antwoord op waarom een puber altijd moe is. Maar voor de duidelijkheid zetten we nog even de belangrijkste redenen op een rij. Dit zijn namelijk de voornaamste redenen waarom pubers zich vaak moe en uitgeput voelen.

Groeispurt

Tijdens de puberteit is er een enorme groeispurt, wat betekent dat het lichaam van je puber snel groeit en zich ontwikkelt. Dit kan fysiek uitputtend zijn voor het lichaam en kan leiden tot vermoeidheid. In dit geval best logisch dat pubers nergens zin in hebben.

Hormonale veranderingen

Daarnaast ondergaat het lichaam van een puber een grote verandering in hormoonspiegels, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Die biologische klok dus! In de avond zijn ze niet naar bed te krijgen en in de ochtend kun je je puber niet uit bed krijgen.

School en sociale verplichtingen

Tijdens de puberteit hebben pubers het vaak druk op school en daarnaast ook nog veel huiswerk. Sociale contacten zijn belangrijk maar tegelijkertijd ook heel vermoeiend. Kortom, school en de sociale contacten kunnen leiden tot stress en vermoeidheid en dus lijken alsof pubers nergens zin in hebben. Maar eigenlijk zijn ze overprikkeld of oververmoeid.

Pubers motiveren

Het motiveren van pubers kan soms een uitdaging zijn. Je kunt als ouder verschillende redenen bedenken waarom ze iets moeten doen. Maar als dat niet binnenkomt bij je puber, dan zal hij ook niet het nut ervan inzien om datgene te doen.

Dus als de reden waarom je tiener iets doet alleen is omdat het voor jou belangrijk is, dan is dat kortetermijnmotivatie en dat houdt snel op. De reden om iets te doen moet ook belangrijk zijn voor je tiener.

Keuzevrijheid

Zeker bij als pubers nergens zin in hebben, kun je hen motiveren door ze keuzevrijheid te geven. Pubers willen graag het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun leven en zelf beslissingen kunnen nemen. Door pubers keuzes te geven en hen bijvoorbeeld te betrekken bij het maken van beslissingen over hun schoolwerk of activiteiten, kan dat zeker motiverend werken.

Relevantie

Als pubers het gevoel hebben dat iets relevant is voor hun leven of hun toekomst, zijn ze meer gemotiveerd om zich ervoor in te zetten. Toch is dit wel echt een lastige, want onder sommige totaal onrelevante dingen, komen ze gewoon niet uit. En ja, zie ze dan maar eens te motiveren voor een werkstuk over timboektoe.

Uitdagingen

Sommige pubers houden van uitdagingen en willen graag laten zien wat ze kunnen. Door hen uit te dagen en hen te stimuleren om hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen, kunnen ze gemotiveerder raken.

Zelfstandigheid

Waarom pubers nergens zin in hebben? Omdat jij alles bedenkt! En ugh, alles wat jij bedenkt is echt stom. Oftewel, pubers willen graag zelfstandig zijn en hun eigen beslissingen nemen. Nou ja, laat ze dan ook maar lekker de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. Hierdoor kunnen ze wel meer gemotiveerd raken om doelen te stellen en te bereiken.

Beïnvloedbaar

Pubers hebben vaak een sterke behoefte aan sociale acceptatie en willen zich aanpassen aan de normen van een groep. Dit betekent dat ze meer beïnvloedbaar zijn door de meningen en gedragingen van anderen.

Als ouder heb je eigenlijk maar weinig invloed op je puber. Sowieso omdat alles wat jij bedenkt stom is. Maar ook omdat pubers zich steeds meer los gaan maken van jou, fysiek en emotioneel. Het is dan ook niet per se dat pubers nergens zin in hebben, maar ze hebben vooral geen zin in jou.

pubers nergens zin in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *