vakantie-met-pubers-overleven vakantie-met-pubers-overleven

Hoe je de vakantie met pubers (misschien) overleeft

Vakantie! Eindelijk even ontsnappen uit de dagelijkse sleur en genieten van quality time met je gezin. Oh maar wacht, je hebt een puber in huis! En tieners hebben nu eenaal de reputatie dat ze met hun chagrijnige porum alles afwijzen wat hun ouders voorstellen. Hoe ga je deze vakantie met die pubers ooit overleven?

Toch is het mogelijk om een vakantie met een puber te overleven en er misschien zelfs een leuke tijd van te maken. Ik zeg misschien want niks is zo onvoorspelbaar als het humeur van een tiener. Dus ja, geen garanties! Maar hier zijn onze tips voor jou als ouder om je te helpen deze vakantie met je tiener door te komen.

Vul de voorraadkast met snaaiwerk

Wil je deze vakantie je puber gelukkig houden, vul dan de voorraadkast met snaaiwerk en geef onbeperkt toegang tot deze kast. Zolang de waffel van je puber vol zit, kan er ook geen negativiteit uitkomen.

Zorg voor Wifi

Wil je de vakantie overleven, dan moet je gewoon voor Wifi zorgen. Je hebt geen kind aan ze wanneer je onbeperkt toegang geeft. Maar, er is een maar, er valt dan ook echt niks met ze te beleven. Dus wanneer je ze wifi geeft en niks van je tieners verwacht, dan kom je zeker de vakantie wel door.

Organiseer een speurtocht naar de opladers

Dit is een uitdaging die je misschien niet overleeft, maar je krijgt je pubers hier wel mee in beweging. Verstop de opladers van de telefoons, iPads en weet ik wat ze allemaal moeten opladen. Geef ze her en der een aanwijzing of een tip en je zult zien hoe fanatiek pubers opeens kunnen zijn!

Kookwedstrijd onder de pubers

Als je het niet erg vindt om een paar avonden onder niveau te dineren, dan kun je een kookwedstrijd voor je pubers organiseren. Laat ze zelf verzinnen wat ze gaan maken, ze moeten ook zelf boodschappen doen en laat je verrassen! Of eigenlijk; wees niet te nauwkeurig, want hoogstwaarschijnlijk staat patat, pizza of tosti’s op het menu.

Leer onzichtbaar te zijn

Dit is eigenlijk de beste tip om de vakantie met pubers te overleven. Leer onzichtbaar te zijn voor je pubers, of beter; verdwijn gewoon! Ik zeg, boek gewoon een paar dagen naar de zon. Zonder pubers.


Heb je nu nog behoefte aan wat serieuze tips om de vakantie met je puber te overleven? Hier komen onze goedbedoelde tips. Maar wel even met de disclaimer; niet teleurgesteld zijn als je alleen maar een chagrijnige porum als antwoord krijgt op je leuke ideeën. Het ligt niet aan jou, het ligt aan de pubertijd.

Betrek je tiener bij de planning

Door je tiener betrekken bij je ideeën die je voor de vakantie hebt, geef je je tiener een gevoel van controle. En wie weet vindt je tiener dat wel fijn. Je puber kan helpen met het kiezen van de bestemming als je weggaat of de activiteiten die je in de vakantie wil doen.

Geef ze ruimte

Wil je graag samen met je puber dingen ondernemen in de vakantie, maar zit je puber daar helemaal niet op te wachten? Probeer je puber dan de vrijheid te geven om tijd alleen door te brengen. Als ze zich willen terugtrekken in hun kamer of met hun vrienden willen chatten, geef ze dan die ruimte. Ik weet het, het is even wennen voor jou als ouder, maar het loslaten hoort er nu eenmaal bij. Ze willen niet meer continu samen met pa en ma op pad.

Houd rekening met vrienden

Tieners hechten veel waarde aan hun vriendschappen. Je kunt overwegen om een vriend of twee mee te nemen op de vakantie als dat mogelijk is. Maar ook wanneer je thuisblijft is het goed om vrienden uit te nodigen. Hoewel het soms kan voelen alsof je wilde beesten binnenlaat, zal het voor je puber toch goed voelen wanneer je je huis beschikbaar stelt voor zijn vrienden.

Respecteer de behoefte aan rust

Pubers hebben veel meer behoefte aan slaap dan jongere kinderen. Laat je tiener ’s ochtends gerust wat langer in bed te liggen en overdag te ontspannen als dat nodig is. Je puber is geen lui varken, het is echt normaal. Bovendien, een uitgeruste tiener is over het algemeen gelukkiger en aangenamer in de omgang! Tel uit je winst!

Ruimte voor spontaniteit

Wil je de vakantie met pubers overleven, dan moet je de vakantie zeker niet helemaal volplannen. Het is goed om ruimte te laten voor spontane activiteiten. En sta vooral open voor het proberen van nieuwe dingen en ideeën waar je tiener zelf mee komt.

Koester de vakanties

En dan rest ons nog te zeggen, koester deze vakanties met je pubers! Ook al zijn ze niet te pruimen, tieners groeien snel op en voor je het weet gaan ze écht niet meer mee op vakantie. Of erger nog, ze gaan zelf op vakantie! Ik durf het bijna niet te zeggen, maar geniet er nou maar van!

vakantie met pubers overleven

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *